Cum arată casele pe care NASA vrea să le construiască pe Lună sau Marte – VIDEO

Cum arată casele pe care NASA vrea să le construiască pe Lună sau Marte – VIDEO
Sursa: NASA

NASA face pași uriași pentru a pregăti viitoarele colonii umane de pe Lună sau Marte. Tocmai a selectat finaliștii unui proiect privind cele mai bune construcții din afara atmosferei terestre.

Să locuiești pe o altă planetă nu mai pare acum un vis atât de îndepărtat. NASA a anunțat trei finaliști ai unui proiect demarat în 2015 și care avea rolul de a găsi cele mai bune soluții pentru a locui în afara Terrei.

Denumit „3D-Printed Habitat Challenge”, proiectul a captat atenția mai multor echipe de cercetători, care au gândit diverse forme de locuit, care ar putea fi oricând construite pe Lună, pe Marte și, într-un scenariu optimist, oriunde în galaxie.

Casele în care se poate locui pe Lună

În ultima fază a competiției s-au calificat 11 echipe, care au fost rugate să vină și cu exemple video. Fiecare model de casă de locuit a fost analizat de experți, de arhitecți și de specialiști în explorarea spațiului.

Primul loc, în această fază a competiției, a fost ocupat de o echipă din New York, care a creat o structură unică, echipată cu mici orificii prin care să intre lumina naturală.

Un alt model de casă prezentat celor de la NASA aparține echipei Zoperhous. Creatorii susțin că structura lor modulară poate fi printată 3D, la fața locului, de un rover autonom. Al treilea proiect câștigător s-a făcut remarcat prin spații distincte, unul dintre ele putând fi folosit pentru a crește plante.

Cele trei echipe își împart acum un premiu în valoare de 100.000 de dolari. La următoarea rundă, programată în luna mai, va fi aleasă câștigătoare echipa care va reuși să prezinte fizic proiectul.

Aceasta va fi recompensată cu 800.000 de dolari.

NASA are planuri mari

Competiția privind construcția de case în afara atmosferei terestre reprezintă doar o direcție a celor de la NASA. În încercarea de a trimite echipaje umane pe Lună sau Martea, Agenția americană pune la bătaie contracte în valoare de 2,6 miliarde de dolari., în următorii 10 ani.

Acestea pot fi câștigate de companiile care vin cu soluții inovatoare pentru a livra servicii pe Lună.

Președintele Trump a semnat, încă din 2017, Space Policy Directive – un plan ambițios axat pe explorarea spațiului de către echipaje umane. 1972 a fost doar începutul, promitea liderul de la Casa Albă.

„De această dată, nu vom ajunge până acolo doar să plantăm un steag și să ne lăsăm amprentele. Vom stabilI o fundație pentru o eventuală misiune pe Marte”.
Donald Trump, președintele SUA

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI