Cum vine o mamă din Ucraina în România, pentru dializă: „La vamă, pe partea noastră, oamenii plătesc șpagă ca să treacă”

de: Bișinicu Andreea
28 02. 2022

Poveștile oamenilor care au fugit de războiul din Ucraina sunt cutremurătoare. O ucraineancă în vârstă de 42 de ani vine de 3 ori pe săptămână în România, pentru a-și urma tratamentul de dializă. Ce are de reproșat țării sale natale. Irina luptă pentru viața ei și pentru a avea grijă de cele două fiice ale sale.

O mamă ucraineancă trece granița în România, pentru a face dializă la Suceava

Irina are 42 de ani și este din Ucraina. Locuiește într-un sat aproape de granița cu România, iar de trei ori pe săptămână, femeia vine la Suceava pentru a face tratament cu dializă, sperând să-și rezolve problemele de sănătate.

Ucraineanca este dezamăgită de statul ei natal, mărturisind că era nevoită să plătească 2.000 de euro pentru tratament în Rădăuți. Din fericire, Irina și-a făcut tratament de ședere în România și, aici, se bucură de tratament gratuit, fiind asigurată în sistemul românesc de sănătate.

„La început, am făcut dializă la noi, în Cernăuţi, dar nu mă simţeam bine, aşa că am mers în România şi are efect. De doi ani fac dializă. Pentru că sunt cetăţean ucrainean, plăteam în jur de 2.000 de euro pe lună pentru tratament în Rădăuţi.

După ce mi-am făcut permis de şedere, sunt asigurată în sistemul românesc şi nu mai plătesc”, spune Irina, mamă a două fetiţe. Suntem un grup de patru persoane. Vine un microbuz şi ne preia de la vamă, ne duce la dializă. După tratament, ne întoarcem fiecare cum putem”, a declarat ucraineanca, potrivit celor de la Libertatea.

„Să lupte măgarii care s-au îmbogăţit!”

După ce Rusia a declarat război Ucrainei, invadând capitala Kiev și câteva puncte de interes ale țării vecine cu România, Irina și ceilalți trei pacienți au continuat să vină la Suceava pentru a-și continua tratamentul de dializă.

Mamă a doi copii, femeia este revoltată de faptul că, în satul ei natal, polițiștii racolează bărbații apți pentru a lupta în război. De asemenea, Irina constată, cu stupoare, că vameșii ucraineni cer șpagă pentru ca cetățenii să treacă frontiera.

„Până la graniţă, ne aduc cunoştinţele cu maşinile. Un bărbat din grup a rămas la sora lui, la Iaşi. Durează cam o oră să treci de vama noastră, pe jos. Dacă eşti cu maşina, durează cu zilele, sunt cozi lungi pe kilometri. Înainte, dura cinci minute să trec prin vamă.

În partea românească, trecem uşor. La partea ucraineană, sunt probleme. Vameşii noştri cer bani, 200-300 de euro să te lase să treci dacă eşti bărbat. Sau dacă vrei să treci mai repede. Chiar şi acum, că e război, vameșii întind mâna după bani. Cine are plăteşte.

Am fetiţele care mă aşteaptă acasă. Sigur că mi-e frică de război, dar la noi e încă linişte. Cei care vin acum sunt cei din zona Kievului. Prin satul nostru, umblă poliţiştii, din casă în casă, să caute bărbaţi pe care să-i ia la armată. Tot săracii să se ducă la luptă. Să lupte măgarii care s-au îmbogăţit.”, a completat ucraineanca pentru sursa citată.

Vladimir Putin a ordonat ca Rusia să invadeze Ucraina în dimineața zilei de joi, 24 februarie. Momentan, trupele rusești și-au oprit avansarea către centrul capitalei Kiev.