31 ian. 2024 | 13:24

Cum verifici RCA în 2024. Ce amendă iei dacă ai asigurarea expirată

Utile
Cum verifici RCA în 2024. Ce amendă iei dacă ai asigurarea expirată
Pașii sunt foarte simpli

Conducerea unui autovehicul în România poate deveni un adevărat labirint de amenzi și sancțiuni dacă șoferii nu își țin la zi documentele esențiale precum RCA-ul, ITP-ul și rovinieta. Dar cum verifici RCA în 2024 Riscul de a uita de valabilitatea acestor documente este mereu prezent. Din fericire, poți verifica ușor online valabilitatea asigurării mașinii tale, ca să eviți o amendă usturătoare.

Cât e amenda dacă nu ai RCA valabilă

Dacă ești șofer în România, este esențial să ai puse la punct toate documentele auto. 

Unul dintre pașii importanți în administrarea acestui istoric constă în verificarea unor documente esențiale: ITP-ul, asigurarea RCA și rovinieta. 

Citește și: O nouă asigurare RCA în România? Propunerea care i-ar revolta pe români, pentru ce ar putea plăti o taxă anuală

Acestea sunt documente de o importanță crucială, iar lipsa valabilității acestora se traduce în amenzi substanțiale și alte sancțiuni.

În cazul în care nu ai încheiat încă o poliță RCA sau asigurarea ta a expirat, ești pasibil de o amendă între 1.000 și 2.000 de lei. 

Cu toate astea, amenda nu este singura sancțiune aplicată în astfel de cazuri. Șoferii surprinși fără RCA valabil pot fi supuși și retinerii certificatului de înmatriculare al mașinii, precum și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Totodată, trebuie să te asiguri că este valabilă și ai în regulă și inspecția tehnică periodică a mașinii, deoarece lipsa acesteia poate atrage amenzi ce pot ajunge până la 5.800 de lei, la care se adaugă retinerea talonului și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Lista sancțiunilor continuă cu amenzile percepute pentru lipsa rovinietei. Dacă ești prins circulând în afara orașului fără rovinietă, riști o amendă între 250 și 500 de lei.

Cum verifici RCA în 2024

Să îți verific RCA-ul online este foarte simplu și ar trebui să o faci de fiecare dată când ai dubii cu privire la perioada pe care ai încheiat polița sau o dată la trei luni. 

Citește și: Cine plătește daunele dacă mașina a fost lovită de grindină. Detaliul pe care șoferii români nu-l știau

Verificarea valabilității RCA-ului și a rovinietei poate fi făcută online, cu ușurință. În plus, dacă alegi să colaborezi cu un broker de asigurare, vei beneficia și de serviciul de administrare istoric date asigurări. Mulți brokeri îți vor trimite un SMS cu ceva timp înainte ca RCA-ul să îți expire ca să îți amintească să reînnoiești polița.

Poți să eviți amenzi și sancțiuni inutile dacă îți verific RCA online.

Accesul la informații despre valabilitatea poliței RCA a devenit ușor și chiar gratuit, datorită sistemului modernizat de asigurări. 

Cum îți verifici online asigurarea

Începând cu anul 2018, verificarea valabilității RCA este un proces simplu și rapid, posibil prin intermediul platformei AIDA, sub coordonarea Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR).

AIDA a luat locul sistemului mai familiar, CEDAM, și a devenit instrumentul principal pentru verificarea stării de valabilitate a polițelor RCA. Prin intermediul acestui sistem, utilizatorii au posibilitatea să verifice nu doar valabilitatea poliței, ci și clasa bonus/malus asociată acesteia.

Citește și: Ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA. Sancțiune drastică pe lângă amendă

Platforma AIDA oferă posibilitatea de a verifica starea de valabilitate a polițelor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, facilitând astfel accesul la informații esențiale despre asigurarea auto.

Fie că deții o poliță pentru o persoană fizică sau juridică, pentru a verifica valabilitatea poliței RCA ai nevoie de seria de șasiu sau numărul de înmatriculare al vehiculului în cauză.

Introduci aceste informații și selectezi condițiile în sistemul de interogare a bazei AIDA, apoi poți afla rapid și gratuit online când a fost încheiată polița pentru respectivul autoturism și când expiră.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Capital.ro
Ce se dă de pomană în prima zi de Paște. Alimentele care se împart pentru sufletul celor adormiți
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Anunțul ZILEI despre ILIESCU! Un DOCTOR a dat VESTEA
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro