Cum verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul folosită de casele de pensii

de: Violeta Badea
17 08. 2024

Începând de vineri, 16 august, pensionarii din România au început să primească acasă noile decizii de recalculare a pensiilor. Însă, acestea ar putea să conțină unele erori din cauza grabei cu care s-a făcut acest proces. Dacă aveți îndoieli cu privire la documentele primite, iată câțiva pași esențiali pentru a verifica dacă pensia a fost calculată corect și cum să procedați dacă descoperiți discrepanțe.

Cum îți dai seama dacă pensia a fost recalculată greșit

Pentru a verifica dacă pensia a fost recalculată corect, începeți prin compararea punctajului din decizia veche de pensionare cu cel din noua decizie de recalculare.

Asigurați-vă că stagiul de contribuție indicat în ambele documente este corect. Acesta este un pas esențial, deoarece calculul pensiei depinde de totalitatea punctelor de contribuție și stabilitate acumulate.

 Formula de calcul a pensiei

Calculul pensiei se realizează prin adunarea punctelor de stabilitate cu punctele de contribuție. Rezultatul total se înmulțește cu 81 de lei pentru a obține pensia finală.

De exemplu, un pensionar cu 37 de puncte de contribuție și 6,25 puncte de stabilitate va avea o pensie de 3.500 de lei. Este important să verificați dacă aceste valori corespund cu cele din decizia dumneavoastră de recalculare, informează stirileprotv.ro.

Te-ar mai putea interesa și Eroarea din cauza căreia sute de mii de pensionari s-ar putea trezi cu pensii mai mici după recalculare!

Ce trebuie să faci dacă găsești erori

Dacă observați discrepanțe între calculul personal și suma indicată în decizia de recalculare, primul pas este să solicitați clarificări de la Casele Teritoriale de Pensii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, recomandă acest demers ca fiind cel mai simplu mod de a rezolva problemele înainte de a apela la instanță.

”Calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la Casele Teritoriale de Pensii, în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare, dacă constată neconcordanțe au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”, a declarat oficialul.

Dacă explicațiile primite nu sunt satisfăcătoare și problema persistă, aveți dreptul să contestați decizia în instanță. Este important să faceți acest lucru în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare, pentru a avea cadrul legal necesar de a solicita revizuirea deciziei.

Te-ar mai putea interesa și Cele patru județe cu cele mai mari pensii. În aceste zone au funcționat coloșii industriei comuniste!