Cum verifici dacă ești angajat legal. Meseria în care se muncește cel mai mult la negru
Dacă un angajat bănuiește că nu i-a fost înregistrat contractul de muncă, acesta poate verifica rapid situația la Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde trebuie să completeze un formular specific. Cum verifici dacă ești angajat legal? Procesul este foarte simplu și ar trebui făcut de toți cei care au suspiciunea că angajatorul nu i-a înregistrat contractul de muncă.
Fenomenul în care patronii nu înregistrează contractele de muncă
Cu toată că munca la negru s-a diminuat semnificativ în comparație cu acum 10-20 de ani, inspectorii de muncă încă descoperă cazuri în care angajatorii nu încheie contracte cu angajații sau o fac doar formal, fără a le înregistra.
Citește și: Salarii de peste 5.000 de lei pentru românii fără facultate. Domeniul în care este nevoie de angajaţi
În domeniul construcțiilor se întâmplă cel mai des astfel de nereguli, iar angajații fără un contract legal nu își cunosc întotdeauna drepturile.
Angajații care lucrează la negru o fac pentru că patronii propun acest lucru venind cu beneficii suplimentare care să înlocuiască o formă de angajare legală.
De cele mai multe ori este vorba despre sume de bani suplimentare, pe care patronii preferă să le ofere angajaților ca să scape de taxele pe care ar trebui să le plătească la stat în momentul în care ar înregistra legal contractele de muncă.
Ei conving angajații să accepte această formă ilegală de muncă, motivând că în cazul unui contract de muncă legal ar pierde mai multe beneficii și bani.
Mai sunt și patroni care fac contracte de muncă, păcălind angajații că lucrează legal, însă aceștia nu înregistrează contractele.
Cum verifici dacă ești angajat legal
Angajații care se află în aceste situații pot face sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Ei pot afla dacă au contractul de muncă înregistrat în mod legal, însă există cazuri în care angajatorul nu poate fi tras la răspundere din lipsă de documente care să ateste prezența lor la locul de muncă.
„Incidența cea mai ridicată este în domeniul construcțiilor. Și constatăm în ultima perioadă că numărul de zile pentru care un angajator îl folosește fără contract este din ce în ce mai redus, ceea ce este un aspect pozitiv. Totuși, acest lucru ne complică munca de identificare, pentru că aflăm că a lucrat într-o anumită unitate sau zonă după ce a plecat și de obicei nu îl mai găsim”, explică inspectorul-șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, conform adevărul.ro.
Citește și: Meseriile care dispar din România. Ce schimbări sunt pe piața muncii în 2023
Angajații fără contract fac de obicei sesizări la plecare. Uneori li se oferă un formular de contract, dar acesta nu este înregistrat în Registrul Electronic al Salariaților (REVISAL), iar angajatorii nu plătesc contribuțiile aferente.
„Obligația angajatorului este să înmâneze un contract de muncă la momentul încheierii acestuia, când se semnează de ambele părți. (…) Și acasă poți să-l studiezi în amănunt și să vezi că data începerii activității este la date de…. Automat, faptul că nu l-a înregistrat în REVISAL este un impediment, dar putem să-l corectăm, să-l înregistreze și mai târziu, cu sancțiunea de rigoare”, precizează șeful ITM.
Ce pași trebuie să urmezi ca să îți verifici contractul de muncă
Pentru a verifica dacă ai un contract de muncă activ, trebuie să mergi la sediul ITM, să completezi un formular și oferi CNP-ul pentru accesarea bazei de date. Răspunsul îl primești pe loc.
„Foarte mulți ne sună și ne întreabă dacă au sau nu au contract, dar prin telefon e un pic mai complicat, pentru că trebuie să facă dovada că sunt ei și că nu le folosește altcineva CNP-ul. Și îi chemăm să vină cu buletinul la ghișeu”, adaugă Ungureanu.
Citește și: Salarii de peste 3.000 de euro pentru români. Ce trebuie să facă pentru ei, munca nu e grea deloc
De asemenea, angajații pot face sesizări anonime, iar inspectorii ITM nu dezvăluie angajatorului cine a făcut sesizarea.