Cum vă pot scădea ratele la bancă. Este perfect legal iar băncile sunt obligate să facă asta
Tot mai mulți români fac împrumuturi în bănci, dar prea puțini cunosc legislația în vigoare. Află cum pot scădea ratele lunare și ce ar trebui să te informeze băncile ori de câte ori apar modificări. Ce ai de făcut în cazul în care acest lucru nu se întâmplă.
Factorul care determină scăderea ratelor bancare
ROBOR este unul dintre principalii indicatori folosiți de bănci pentru a calcula dobânzile la creditele cu dobândă variabil. Acesta a scăzut considerabil în ultima perioadă, spre deosebire de anii trecuți. Valoarea lui stagnează de ceva timp, spre bucuria celor care au rate bancare, a căror evoluție depinde de acest aspect.
Această scădere ar trebui să fie un beneficiu pentru cei care au rate ce evoluează în funcție de ROBOR. Astfel, acestea ar trebui să scadă odată cu el. Cu toate acestea, în unele cazuri, băncile pot întârzia sau pot omite ajustarea ratelor, ceea ce reprezintă o ilegalitate.
Dacă ai un credit cu dobândă variabilă și observi că indicele ROBOR a scăzut semnificativ, dar rata ta de credit rămâne neschimbată, nu ar trebui să te simți nevoit să accepți această situație. Este important să știi că ai dreptul să te aperi și să ceri corectarea situației.
Acest lucru se datorează faptului că legea protejează consumatorii în astfel de situații și impune băncilor să ajusteze ratele în conformitate cu schimbările în indicele de referință. În acest context, este esențial să iei măsuri imediat și să lupți pentru drepturile tale.
Un prim pas ar fi să contactezi banca și să soliciți clarificări cu privire la motivele pentru care rata ta de credit nu a fost redusă în concordanță cu scăderea ROBOR. Acest sfat vine din partea politicianului Vlad Dan Gheorghe, de meserie jurist.
Dacă banca nu oferă o soluție satisfăcătoare sau dacă refuză să ajusteze rata de credit conform schimbărilor în indicele ROBOR, ai posibilitatea să apelezi la protecția consumatorului sau la alte autorități competente în domeniu.
Aceste organizații sunt create special pentru a proteja drepturile și interesele consumatorilor și pot interveni în favoarea ta în cazul unor astfel de dispute cu băncile.
Robor a stagnat
Indicele ROBOR la trei luni a stagnat de ceva timp la 6,05%. Indicele ROBOR la trei luni este indicele de referință utilizat pentru calcularea ratei dobânzii la creditele în lei, ceea ce înseamnă că influențează evoluția acestora în mod direct.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei, iar evoluția sa este legată în principal de nivelul lichidității de pe piață.
Indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%; indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC) este calculat pe baza ratei medii a împrumuturilor interbancare și se aplică la un trimestru după perioada de referință; indicele IRCC este determinat zilnic de către Banca Centrală ca medie aritmetică a cotațiilor utilizate de 10 bănci selectate de Banca Centrală.