Cum va fi depistată boala Alzheimer. Progresul fantastic al științei medicale
Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire și comportament. Identificată din fazele incipiente, poate schimba traiectoria viețuirii noastre. În câțiva ani, boala va putea fi depistată printr-un test de sânge.
Alzheimer cunoaște progresul științei medicale. Un nou test poate depista boala înainte să apară simptomele
Aproximativ 30 de milioane de oameni la nivel mondial și șase milioane numai din Statele Unite suferă de Alzheimer, iar până în 2050 se prevede dublarea numărului celor afectați de boală. Schimbările creierului care duc la apariția simptomelor bolii pot apărea cu decenii înainte ca orice alte semne ale afecțiunii să fie vizibile.
Conform unui studiu recent publicat în JAMA, citat de The New York Times, și prezentat la Conferința Internațională a Asociației pentru Alzheimer, testul a identificat semne ale bolii degenerative, mortale, cu 20 de ani înainte de apariția unor dificultăți de gândire și memorie la persoanele cu o mutație genetică ce cauzează Alzheimer.
Un asemenea test ar putea fi disponibil pentru utilizare clinică în cel puțin doi-trei ani, au estimat cercetătorii și alți specialiști. El ar putea fi folosit și pentru a prezice dacă cineva care nu prezintă simptome ar putea dezvolta Alzheimer.
Metoda, aproape la fel de exactă ca autopsiile
Experții au spus că testele de sânge vor accelera căutarea de noi terapii, făcând mai rapide, dar și mai ieftine studiile clinice, un proces care în prezent durează de multe ori și ani și costă milioane de dolari, dat fiind că se bazează pe metodă scumpe, cum ar fi tomografiile craniene cu emisie de pozitroni și puncțiile lombare, prin care se recoltează lichid cefalorahidian.
- Metoda este aproape la fel de exactă ca cea mai definitivă metodă de diagnostic, autopsiile.
Într-un studiu realizat pe 1.402 de persoane din trei grupuri diferite, din Suedia, Columbia și Statele Unite, testul, care măsoară o formă de proteină taul, ce în Alzheimer se acumulează în interiorul celulelor creierului, s-a dovedit a fi surprinzător de precis, fiind similar cu scanările PET ori testarea lichidului cefalorahidian.