Cum usuci plantele corect. Condimentele și florile pentru ceai nu vor mai mucegăi

de: Ioana Bucur
09 03. 2023

Aplicând câteva sfaturi simple, nu vei mai arunca niciodată la gunoi ierburile aromatice. Învață cum usuci corect aceste plante. Condimentele și florile pentru ceai își vor păstra aroma și nu vor mai mucegăi.

Cum usuci plantele corect

Uscarea plantelor aromatice este o modalitate simplă și deloc costisitoare de a păstra pentru mai mult timp aroma ierburilor proaspete pe care le culegem din grădină sau le cumpărăm din supermarketuri, putând fi folosite în preparate pe toată durata anului, chiar în afara sezonului.

În primul rând, trebuie precizat că nu toate plantele aromatice se pot păstra astfel. Dacă vrei să îți faci propriile condimente, cele mai potrivite sunt: busuiocul, rozmarinul, cimbrul, oregano, salvia, menta, lavanda, mușețelul, balsamul de lămâie și calendula.

Dacă vrei să usuci aceste plante, există mai multe metode, cele mai cunoscute fiind la aer și la cuptor.

Cum usuci plantele la aer

Este metoda tradițională de uscare a plantelor, fiind simplă și deloc costisitoare. Este potrivită pentru rozmarin, cimbru și oregano.

  1. Îndepărtați toate frunzele deteriorate sau decolorate.
  2. Scuturați sau periați ușor orice resturi de pe ierburi sau clătiți ierburile cu apă rece și așteptați până se usucă bine.
  3. Strângeți ierburile în buchețele mici și legați-le cu sfoară.
  4. Agățați mănunchiurile cu susul în jos într-un loc întunecat și uscat, bine ventilat. Asigurați-vă că există spațiu adecvat între buchete, astfel încât aerul să poată circula liber.
  5. Odată ce ierburile sunt uscate (va dura câteva zile), îndepărtați frunzele de pe tulpini și depozitați-le într-un recipient închis ermetic într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui.

Te-ar putea interesa și: Plante care elimină oxigen noaptea. Trebuie să le ai în dormitorul tău neapărat

Cum usuci plantele la cuptor

Uscarea în cuptor este o metodă rapidă de uscare a ierburilor, dar este ceva mai dificilă. Este recomandată pentru busuioc, gălbenele și mentă.

  1. Preîncălziți cuptorul la cea mai scăzută temperatură.
  2. Clătiți ierburile ușor în apă rece și uscați-le cu un prosop curat.
  3. Întindeți ierburile într-un singur strat pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt.
  4. Puneți foaia de copt în cuptor și lăsați ușa ușor întredeschisă pentru a permite o bună circulație a aerului.
  5. Verificați ierburile la fiecare 15 minute pentru a vedea dacă sunt uscate. Poate dura între 30 de minute și 2 ore pentru ca plantele să se usuce complet.
  6. Odată ce ierburile sunt uscate, îndepărtați frunzele de pe tulpini și depozitați-le într-un recipient închis ermetic într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui.

Te-ar putea interesa și: Cum faci săpun de casă. Rețeta simplă și rapidă cu suc de portocale