Încălzirea mâncării la cuptorul cu microunde nu se face oricum. Chiar dacă pare un procedeu simplu, nu este suficient să introduci alimentele în aparat și să aștepți să se încălzească. Procesul este mai complex decât credeai. Vezi ce detalii trebuie să ai în vedere când folosești cuptorul cu microunde. Cum trebuie să pui mâncarea în farfurie dacă vrei să o încălzeşti.
În vremurile de astăzi, puțini sunt cei care nu au în bucătărie un cuptor cu microunde. Aparatul electrocasnic este foarte comod de utilizat. Nu arde alimente, încălzește rapid mâncarea și poate fi și economic. Pe de altă parte, lucrurile nu sunt atât de simple precum sună. Profesioniștii ne recomandă să ținem cont de câteva aspecte importante când folosim acest aparat.
Este esențial să cunoaștem puterea cuptorului cu microunde pe care îl folosim. Un model compact poate să funcționeze eficient între 650 și 950 de wați. Un cuptor mai mare poate să aibă până la 1.650 de wați. Cu cât puterea unui cuptor cu microunde este mai mică, cu atât procesul de încălzire va fi mai lent și neuniform.
Pentru a evita situațiile în care mâncarea este încălzită neuniform, trebuie să știm cum să aranjăm alimentele în cuptorul cu microunde. Niciodată nu trebuie să îngrămădim mâncarea în centrul acesteia. Cel mai bine este să așezăm alimentele în jurul marginii farfuriei, lăsând în centrul ei un spațiu mic, gol. Astfel, mâncarea se va încălzi în întregime.
„Friptura aș tăia-o în felii subțiri înainte de a o încălzi. O întind uniform pe farfurie, după care o acopăr cu o folie de plastic sau cu hârtie pergament. Apoi, aș seta un nivel de încălzire mic, pentru a nu o găti prea tare. Același lucru este valabil și în cazul cartofilor prăjiți”, a explicat autoarea Amy Sherman într-una dintre lucrările sale despre utilizarea corectă a cuptoarele cu microunde.
Întotdeauna trebuie să ținem cont de faptul că produsele umede se vor încălzi mai repede decât cele uscate. Pentru ca mâncarea să nu fie încălzită doar parțial, este indicat să stropim produsele uscate cu puțină apă. O supă sau o tocană nu necesită să fie stropită cu apă. O friptură sau o lasagna, da.
Dacă nu vrei să stropești mâncarea cu apă, poți apela la un mic „truc”. Pune lângă vasul cu mâncare din microunde un pahar plin pe jumătate cu apă. Acesta va asigura un nivel de umiditate potrivit alimentelor uscate pe care vrei să le încălzești.
Citește și: Secretul cuptorului cu microunde. Cum trebuie să așezi farfuria pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
Ține cont și de mărimea vasului de bucătărie în care ai pus mâncarea. Cu cât recipientul este mai rece, cu atât timpul de încălzire va fi mai lung. De exemplu, spațiul închis al unei căni accelerează încălzirea. Nu la fel se întâmplă în cazul unei farfurii plate cu mâncare.