Cum trăiesc rușii, de fapt. Sărăcie mare și salariu mediu mai mic decât în România

de: Bișinicu Andreea
26 02. 2022

Războiul pe care Rusia i l-a declarat Ucrainei, în dimineața zilei de 24 februarie, reprezintă cel mai fierbinte subiect de pe întregul mapamond. 150 de oameni au murit, până acum, prinși în schimburile de focuri, iar liderii occidentali îi cer lui Vladimir Putin să înceteze conflictul armat. Ce nivel de trai au, de fapt, locuitorii din Rusia.

Ce salariu minim au rușii

Deși Rusia este considerată una dintre cele mai mari puteri ale lumii, discrepanța dintre felul în care trăiesc liderii țării și cetățenii obișnuiți ar fi prăpăstios de mare.

Se pare că cel mai arzător subiect în statul rus ar fi sărăcia cruntă prin care sunt nevoiți să treacă rușii, cetățenii având salarii minime mai mici decât în România.

Deși Rusia a mizat, întotdeauna, pe faptul că deține puterea politică prin resursele naturale incredibile pe care le posedă, statul lui Putin a avut de suferit pe parte economică, în ultima vreme. Moneda națională s-a prăbușit din cauza sancțiunilor primite de la Uniunea Europeană, iar prețul petrolului a scăzut masiv.

Pandemia de coronavirus a afectat majoritatea statelor lumii, context în care economia Rusiei a scăzut cu 4,1% în 2020 din cauza exporturilor, investițiilor și cererii care s-au prăbușit.

Conform previziunilor FMI din octombrie 2020, economia va reveni în 2021 (+ 2,8%) și 2022 (+ 3%), susținută de stimulente fiscale și monetare și presupunând că situația se normalizează treptat.

În Rusia anului 2021, rata sărăciei se ridica la 13%, cetățenii fiind nemulțumiți de diferențele uriașe între nivelul lor modest de trai și luxul de care se bucură conducătorii țării.

Potrivit estimărilor FMI, în plină pandemie, rata șomajului a crescut la 5,6% în 2021. Specialiștii sunt de părere că ar trebui să scadă treptat la 4,7% în 2022.

Cât costă să trăiești o zi în capitala Rusiei

O familie de patru persoane are costuri estimate de 1.706 euro pe lună, în timp ce o singură persoană consumă doar 875 euro lunar. În 2022, în Moscova, calcularea salariului minim ar fi de 161 de euro, în timp ce salariul mediu urcă până la 926.37 de euro, potrivit site-ului costulvietii.com.

În ceea ce privește închirierea unei locuințe în capitala Rusiei, cetățenii scot din buzunar 807.16 de euro pentru o garsonieră în centrul orașului. Cine optează pentru un apartament cu o singură cameră în suburbii plătește doar 467.89 de euro.

Cine dorește să închirieze un apartament cu trei camere poate plăti sume impresionante cuprinse între 860 și 1.700 de euro.

Bugetul minim pe zi al unei persoane în capitala Rusiei este de 48 de euro, dacă includem o noapte de cazare, 2 mese, două sticle de apă și un bilet de metrou sau autobuz.