Cum toci carnea corect, de fapt. Secretul pe care doar gospodinele de la țară îl știu
Fără să ne dăm seama, ajungem să consumăm în fiecare an aproape 3 milioane de aditivi alimentari. De cele mai multe ori, punem gustul și timpul pe primul loc, în detrimentul beneficiilor pentru organism. Este și cazul cărnii tocate. Pentru a nu veni la pachet cu un risc de îmbolnăvire pe termen lung, specialiștii recomandă cumpărarea și mărunțirea ei acasă.
Cum toci corect carnea
Întâi de toate, tocătorul trebuie să fie spălat și uscat. De altfel, curățenia este regula numărul unu în orice acțiune legată de bucătărie. După ce ne-am asigurat că totul strălucește, putem trece la treabă. Cumpărarea unei hălci de carne nu e dificilă, se alege după ochi și preferințe. Secretul este ca înainte de a o toca să o lași un pic la congelator. Grăsimea prezentă în carne are tendința să se topească repede la căldura și dacă este rece se desface mai bine în tocător. Așadar, las-o cam un sfert de ceas să înghețe binișor, cel puțin la suprafață.
Pasul următor este să tai carnea în cuburi și să înlături pielițele și zgârciurile. Trece cuburile de carne prin tocător. Un alt secret este că trecând prin tocător și câteva lefii de pâine, înmuiate în apă sau lapte, vei ajuta din plin la curățarea primară a mașinăriei. Același lucru este valabil și pentru ceapă. Ultimul pas este la fel de important, anume curățarea tocătorului de carne. Dezasamblează mașina și lasă părțile metalice în apă caldă pentru a-ți fi mai ușor să le speli.
Cât putem păstra carnea în congelator?
Este un obicei în țara noastră să păstrăm carnea în congelator. Specialiștii ne atrag atenția că proviziile nu țin o veșnicie, chiar dacă le-am pus la înghețat. Temperatura sub 0 grade Celsius previne creșterea numărului de bacterii, dar nu împiedică și modificările care apar în timp.
„Dacă se depășește termenul de congelare, se schimbă culoarea alimentului respectiv, se schimbă textura, aroma”, Costel Stanciu, președinte APC.
Carnea de porc rezistă în congelator maximum 6 luni, cea de vițel și miel până la 9 luni, iar cea de curcan sau pui până la 3-4 luni. Este vorba despre cea proaspătă, fiindcă cea procesată, sub formă de cârnați sau salam nu ar trebui păstrată mai mult de două luni. De asemenea, trebuie menționat că decongelarea nu ar trebui niciodată urmată de recongelare.