Cum te salvezi dacă ai plonjat cu mașina în apă. Ce trebuie să faci, urgent (exclusiv)

de: Emanuela Pană
18 02. 2022

Salvare de la o moarte sigură. Ce să faci dacă ai plonjat cu mașina în apă? Păi, în primul rând, trebuie să îți păstrezi calmul. Ulterior, dacă mașina nu a avut de suferit modificări ale caroserie, în urma unui impact, iar tu nu ai leziuni majore, trebuie să încerci să deschizi ușa. Dar mai multe ne spune Dan Dumitru, a cărui experiență este mult mai vastă decât ce se poate vedea în CV.

Cum te salvezi dacă ai plonjat cu mașina în apă

Într-un interviu oferit pentru impact.ro, Dan Dumitru povestește următoarele despre el: „Am ținut cursuri de close combat & military self defense la foarte multe Academii de Poliție, Unități militare de scafandri de luptă, cu Paza de coastă și Poliție Militară, precum și cu servicii de gărzi de corp, inclusiv în România, în Odesa, Kiev, Moscova, Sankt Petersburg, Helsinki, Tampere, Paris, Lyon, Madrid, Maroc, Milano, Bergamo, Roma, Sicilia, Palermo, Viena, Berlin, Londra, Belfast, Stockholm, Budapesta, Ankara, Dublin, Bruxelles, Barcelona. În luna mai a acestui an voi merge în Columbia, iar în iunie, în Camerun. Totodată sunt si promotorul Campionatului Internațional de Supraviețuire“.

Bărbatul, care are o sumedenie de amintiri de la cursurile sale, povestește cum un băiat și-a salvat mama de la moarte după ce a urmat cursurile de supraviețuire.

„La ora actuală am mândria că am 11 persoane adulte și un copil, un adolescent, care au salvat viețile unor semeni de-ai lor. Aceștia au salvat vieți datorită cursurilor mele. Povestea cu copilul este foarte, foarte interesantă. Mama lui, în casă, a pus, la un moment dat, mâna la un întrerupător care era defect, care era desprins din perete și s-a electrocutat. Copilul a observat că mama sa începuse să fie zgâlțâită serios și că nu se putea desprinde de fire și că țipa necontrolat de spaimă, de disperare.

Atunci, puștiu a luat o mătura și i-a dat puternic cu coada de lemn peste mână, făcând să întrerupă astfel contactul cu firele străbătute de curent electric. Este adevărat, în urma loviturii i-a rupt mâna, dar i-a salvat viața. Problema și durerea mea a fost că părintele copilului nu a înțeles că i-a salvat viața datorită cursurilor mele și atât m-a înjurat și m-a blestemat că am învățat copilul «să omoare». Dar eu am fost și sunt mulțumit că băiatul a știut să aplice ce învățase de la mine, că și-a salvat mama. Restul chiar nu mai contează“, spune Dan Dumitru.

Citește și: Supraviețuire în caz de cutremur: ce conține trusă pe care trebuie s-o ai

Ce trebuie să faci de urgență (exclusiv)

Instructorul specialist în supraviețuire urbană continuă seria experiențelor trăite de el sau de cursanții săi și ne spune cum ne putem salva dacă am plonjat cu mașina în apă.

„O poveste“, relatează Dan Dumitru, „cu impact semnificativ, spun eu, și care l-a marcat pe omul implicat, a fost în legătură cu un curs de-al meu despre ce trebuie să faci în momentul în care plonjezi cu mașina într-un râu, într-un lac sau o acumulare de apă.

Ei bine, cu o zi înainte de acest curs, unul dintre cursanți, un om matur, a plonjat cu mașina în Dâmbovița, în apropiere de comuna Cățelu, zona Glina, după ce ațipise la volan. A doua zi a venit la curs și mi-a spus că dacă ar fi știut tot ce are de făcut într-o astfel de situație, așa cum prezentasem eu la curs, ar fi știut cum să acționeze ca să se salveze mai ușor. Pentru că omul chiar a crezut, la un moment dat, atunci când era prins în mașina scufundată în apă, că va muri“, explică bărbatul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, maior Ovidiu Pană, susține că, într-o astfel de situație, „în primul rând trebuie ca şoferul să îşi păstreze calmul“.

„În condiţii ideale, în care maşina nu a avut de suferit modificări ale caroseriei în urma unui impact şi dacă şoferul nu a suferit leziuni majore, el trebuie să încerce să deschidă uşa. Dacă nu poate, va trebui să încerce să deschidă geamul”, a precizat maiorul Pană, conform evz.ro.