Cum te pregătești pentru testul covid-19. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci înainte

de: Andrei Simion
12 10. 2020

Cum ar trebui să te pregătești pentru testul coronavirus? Dacă nu ți-ai făcut până acum testul, iată ce trebuie să faci și cum e indicat să reacționezi! Ce ai voie și ce nu ai voie să faci înainte de testare?

Ce să faci și ce să nu faci înainte de testul pentru coronavirus?

Testul pentru coronavirus este indicat pentru toată lumea, mai cu seamă pentru cei care știu sigur că au luat contact cu o persoană infectată sau pentru cei care vor să părăsească țara. În spațiul public circulă mai multe întrebări referitoare la regulile pentru pacienții cărora li se recoltează probe, iar pentru a clarifica totul specialiștii au comunicat un set de reguli. Dilema multora a pornit de la testarea de după o masă sau chiar după consumul unor băuturi. Medicii indică faptul că nu există o recomandare oficială în această privință, astfel că nu reprezintă un impediment acesta de a mânca sau bea înainte de a face testul.

Un lucru foarte important însă este ca testul să fie luat corect, adică recoltarea secreției să se facă profund, lucru pentru care e nevoie de relaxare din partea oamenilor care se testează. Desigur că va exista o senzație de disconfort, în special când acesta îi este introdus în cavitatea bucală și în nări.

“Pregătire medicală: prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la 4 ore după acestea; pacientul nu trebuie să fie în tratament cu soluții oftalmice și picături nazale” – sunt indicațiile primite de cei care se pregătesc pentru un test Real Time PCR.

Ce recomandă medicii? Ce să faci și să nu faci înainte de testarea pentru coronavirus?

Ce arată protocolul?

“Conform protocolului de recoltare, emis de OMS pe 11 septembrie 2020, ca și în toate protocoalele în baza cărora am lucrat din februarie până astăzi, nu se specifică obligativitatea sau regula ca pacientul căruia i se recoltează proba să nu mănânce”, a explicat Maria Nica, șef la laboratorul Spitalului „Victor Babeș” din București, pentru libertatea.ro. Aceasta recomandă: Recoltarea secrețiilor din căile respiratorii superioare implică folosirea a două tampoane. Unul recoltează din fosele nazale cât mai posterior, iar al doilea se folosește pentru recoltarea exsudatului faringian. Ambele tampoane se introduc în același recoltor din care se lucrează proba”.

Unele clinici recomandă ca pacienții să nu mănânce, să nu bea apă și să nu fumeze cu 30 de minute înainte de recoltare, dar medicul Nica susține că altele sunt principalele recomandări.