Cum te poți testa gratuit pentru covid-19, de fapt. Alexandru Rafila a făcut anunțul vineri, 3 decembrie

Cum te poți testa gratuit pentru covid-19, de fapt. Alexandru Rafila a făcut anunțul vineri, 3 decembrie
Alexandru Rafila vrea testarea COVID gratuită pentru pacienți

Alexandru Rafila, noul Ministru al Sănătății, dorește implementarea unui sistem viabil de testare COVID la nivel național. O formă a acestui proeict ar fi testarea gratuită a pacienților la medicii de familie. Demersul este pentru a mări capacitatea de testare la nivel național.

Alexandru Rafila vrea testare COVID gratuită pentru pacienți

Unul din punctele fierbinți de discuție în toată această perioadă a pandemiei a fost lipsa de testare covid a românilor. Atât specialiștii, precum Alexandru rafila sau Adrian Streinu-Cercel, dar și mass-media, a cerut autorităților să mărească capacitatea de testare covid. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat, lucru ce a determinat o creștere exponențială a cazurilor de infectări.

Odată cu preluarea funcției de ministru la Sănătate, unul din dezideratele lui Alexandru Rafila, din această postură, este de mări capacitatea la nivel național de testare covid a pacienților. Așa se face că astăzi a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, tocmai pe această temă.

„Una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați COVID-19, evaluarea în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a explicat Alexandru Rafila.

Medicii de familie vor testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor

La finalul întâlnirii, Alexandru Rafila a mai declarat că forma găsită pentru testarea covid, cel puțin în cazul medicilor de familie, va fi un pachet compensat fie de Minister, fie de Casa de Sănătate, în ideea de a nu crește costul testul, și astfel sumele de plată pentru pacienți. De altfel intenția ministrului Alexandru Rafila a fost confimată de reprezentanții SNMF:

„Am convenit posibilitatea – pentru colegii care pot şi vor – să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau ministerul îl va achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare, să-i diagnosticăm cât mai rapid pe pacienţii pozitivi şi să oprim transmiterea pe cât se poate”, a afirmat Dina Mergeani.

Nu s-a stabilit încă data de la care se vor implementa aceste noi măsuri, dar planul este pus deja pe masa celor două instituții, rămânând de rezolvat problemele de fond și termenele de lvirare a testelor covid cptre cabinetele medicilor de familie din țară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI