Cum te ajută Agheasma mare. Ce beneficii are, conform oamenilor din popor

de: Alexandra Chivu
06 01. 2021

În fiecare an, Biserica Ortodoxă cinstește botezului Domnului sărbătorind în ianuarie Boboteaza, cu slujbe și rugăciune. Cu această ocazie este oficiată sfințirea cea mare a apei, numită și Agiasmă mare. Beneficiile ei.

Beneficiile apei sfințite. Oamenii din popor cred că Aghiasma mare îi purifică

Agheasma este una dintre cele mai importante și astăzi cea mai frecventă ierurgie a Bisericii Ortodoxe. Cuvântul a intrat în limba română fie pe filiera limbii slavone (aghiazma), fie pe fieliera limbii (neo-)grecești (agiásma).

  • Vasul liturgic construit din metal în care se ține agheasma se numește agheasmatar.

Scriptura spune că „pământul s-a înghegat la cuvântul Domnului din apă și prin apă” (II Petru, 3.5). Tot cu ajutorul ei și prin ea Dumnezeu a creat din nou lumea, care s-a născut de sus „din apă și din Duh” (Ioan, 3.3.5). Astfel, apa, ca element fundamental al Creației, se folosește la spălarea și curățirea fizică a trupului uman și a celorlalte corpuri materiale. Este asociată, de asemenea, și cu lucrarea de curățire spirituală, de spălare a păcatelor și fărădelegilor oamenilor.

Sfințirea apei s-a practicat de la începutul existenței Bisericii. „și-i dă ei (apei) darul izbăvirii, binecuvântarea Iordanului, fă-o (Doamne) izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, dracilor pierire, plină de putere îngerească…”

Mai multe detalii pe Știri din lume. 

Explicații 

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”, sunt cuvintele rugăciunii de sfinţire a apei.

„Această Agheasmă mare se ia pe nemâncate, adică înainte de a lua anafură sau orice altceva. Ea se ia și de cei care s-au împărtășit în aceste zile, îndată după sfânta împărtășanie. Apa sfințită se ia vreme de 10 zile, începând cu data de 5 ianuarie, până pe 14 ianuarie. Tradiția este ca această agheasmă să se ia cu binecuvântarea duhovnicului. Chiar dacă ajunăm, trebuie să îi cerem lui binecuvântare pentru a o lua.

Prin sfințirea apelor, aceasta se umple de harul Duhului Sfânt ori harul lui face ca ea să devină sau revină nu doar la curățirea ei inițială, așa cum a creat-o Dumnezeu, ci să devină un vehicul de transmitere a harului dumnezeiesc, pentru că apa e un element vital”, a explicat arhim. asist. Chiril Lovin într-un interviu pentru Trinitas TV.