Cum știi dacă ai o problemă cu consumul de alcool: un test simplu îți oferă răspunsul

de: Puiu Alexandru
31 05. 2019

Iunie este Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, iar acest eveniment îți oferă ocazia să afli dacă ai sau nu o problemă cu băuturile alcoolice.

Consumul abuziv de alcool are consecințe dezastruoase, atât asupra sănătății tale, cât și a calității interacțiunilor umane. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că este foarte ușor să ajungi în spital din cauza consumului fără noimă de băuturi alcoolice, rămâi și fără prieteni.

În acest context, dacă simți că ai băut cam mult în ultima perioadă sau cineva apropiat ți-a făcut o observație pe marginea subiectului, ar fi păcat să nu faci un test obiectiv pentru a evalua consumul de alcool. Poți să faci asta pe 5 iunie 2019, prin intermediul chestionarului audit, într-unul din 200 de centre din țară care vor fi pregătite pentru asta în următoarele zile. Ziua de miercuri, 5 iunie, a fost stabilită ca fiind Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool.

„Miercuri, 5 iunie 2019, Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Ministerul Sănătăţii organizează Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu proiect de testare şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţară. Aşteptăm oamenii din toată ţara în aproximativ 200 de centre din 41 de judeţe şi peste 100 de oraşe, inclusiv Bucureşti, să îşi evalueze, în doar 5 minute, consumul personal de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, cu ajutorul celor aproximativ 400 de specialişti şi voluntari”, informează site-ul evenimentului.

Doar în București vor fi 20 de centre disponibile pentru testarea cu AUDIT. Lista completă a locațiilor este disponibilă pe site-ul web al evenimentului ziuaaudit.ro. În privința eficienței demonstrate a testului Audit, acesta a fost definit ca un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool. Este dezvoltat și validat de Organizația Mondială a Sănătății și e deja aplicat în peste 190 de țări de pe mapamond. Medicii îl consideră cel mai de înceredere instrument pentru diagnosticarea timpurile a consumului de alcool cu risc.