Cum se vor deschide granițele în Europa pentru turiști. Planul făcut pentru această vară
Comisia Europeană vrea să se asigure că industria turismului va fi redeschisă, astfel că adoptă, miercuri, o strategie pentru ca guvernele UE să pregătească acțiuni coordonate în acest sens, informează un document citat de Euractiv.
Cum se vor deschide granițele în Europa pentru turiști. Planul făcut pentru această vară
Măsurile adoptate împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus au afectat puternic industria turismului. Acum, când ratele de infectare încep să scadă, toată lumea se întreabă: cum se vor redeschide afacerile din domeniul turistic?
Pandemia de coronavirus va reduce veniturile turismului global, în 2020, cu cel puţin 400 de miliarde de euro, informează Comisia Europeană. Astfel, strategia presupune un plan în trei pași pentru redeschiderea granițelor statelor „cu un profil similar de risc”.
Măsurile adoptate, aplicate non-discriminatoriu
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va face o listă a zonelor cu o răspândire scăzută a coronavirusului, astfel încât măsurile de carantină din spațiul Schengen să fie eliminate etapizat. În plus, măsurile trebuie să se aplice non-discriminatoriu. Spre exemplu, dacă Austria va relaxa restricțiile de circulație de la frontiere pentru intrările din Germania, acest lucru se va aplica tuturor cetățenilor UE care locuiesc în Republica Federală Germania, nu doar cetățenilor germani.
De asemenea, CE are în vedere impunerea unor măsuri comune de igienă și distanțare socială odată ce serviciile de transport vor fi reluate. „Principiile generale vor susține prioritizarea reluării serviciilor de transport în toate punctele de sosire sau de plecare”, potrivit documentului citat de Euractiv, adăugând că măsurile ar trebui să fie bazate pe riscuri proporționale și „limitate, ca scop și durată, la ceea ce este necesar pentru a proteja sănătatea publică”.
Protecția angajaților din transporturi
În documentul pe care CE îl va pune miercuri în dezbatere sunt prevăzute și măsuri coordonate pentru protecția angajaților din Transporturi, dar și măsuri pentru reducerea poluării. Documentul conține și un plan de acțiune pentru a limita efectele unui al doilea val de infecții cu COVID-19.
Cetățenii vor putea să-și planifice călătoriile mai eficient și chiar să evite să călătorească, cu ajutorul unor hărți interactive. Proiectul abordează și subiectul voucherelor de călătorie și a rambursării banilor pentru biletele de avion.
Companiile aeriene ar trebui să ofere sumele pentru biletele ale căror călătorii au fost anulate
Potrivit legislației UE, în cazul zborurilor anulate, companiile aeriene trebuie să ofere pasagerilor o rambursare completă a sumelor plătite.
Într-o scrisoare comună trimisă la finele lunii aprilie, miniştrii Transporturilor din Cehia, Franţa, Grecia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia şi Portugalia au cerut CE un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor.
Vouchere în loc de bani?
Astfel, Executivul comunitar ar trebui să propună de urgenţă acest amendament, conform căruia clienții vor fi obligaţi să accepte vouchere în locul returnării banilor, cu anumite condiţii.
Executivul European consideră că rambursările complete rămân cea mai sigură soluție pentru pasageri, iar vocherele ce vor fi oferite să fie făcute mai atractive, în cazul acelor clienți care vor accepta acest gen de rambursare.