Cum se vor acorda tichetele sociale preşcolarilor şi elevilor în acest an școlar

Cum se vor acorda tichetele sociale preşcolarilor şi elevilor în acest an școlar

Veste bună pentru elevii și preșcolarii din familii defavorizate! Anul acesta, copiii vor primi tichete sociale pe suport electronic, acordate din fonduri externe nerambursabile, după ce ajutorul a fost sistat în 2020. Care este valoarea tichetelor și cum vor fi acordate, afli în rândurile de mai jos ale acestui articol.

Tichete sociale pentru elevii și preșcolarii din familii defavorizate

Anul trecut, pe motiv că bugetul a fost insuficient, tichetele sociale menite să-i ajute pe elevii și preșcolarii din familiile defavorizate nu au mai fost acordate. Din fericire, anul acesta lucrurile vor sta diferit, căci aceste tichete sociale în valoare de 500 de lei vor ajunge la copiii nevoiași.

Beneficiarii vor putea să le folosească pentru achiziționarea de materiale școlare, respectiv articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole, dar și pentru haine necesare frecventării școlii și grădiniței.

Cereri pentru aceste tichete au fost depuse și în toamna anului 2020, când numai în Botoșani au existat 16.000 de persoane care le-au solicitat. Solicitările au fost primite de primării, iar datele au fost centralizate la nivelul Instituţiei Prefectului şi transmise la la Bucureşti.

Ministerul Fondurilor Europene a transmis, în noiembrie 2020, că numărul beneficiarilor la nivel național depășește cu mult numărul fondurilor disponibile.

La începutul acestui an, însă, ministerul a solicitat suplimentarea bugetului, însă tichetele destinate elevilor și preșcolarilor din familii defavorizate nu au mai fost acordate până la finele anului şcolar 2020-2021.

Nu am primit anul trecut, deşi ne-ar fi fost de mare ajutor pentru că puteam să le cumpăr copiilor haine şi papuci pentru şcoală. E tare greu să te descurci cu trei copii la şcoală“, spune Maria B. din Hlipiceni, potrivit monitorulbt.ro.

Citește și: Vești bune pentru preşcolari şi elevi, în anul şcolar 2021–2022. Ce vor primit gratuit de la statul român

Cum vor fi acordate ajutoarele bănești

Bugetul acestui program social a fost suplimentat, potrivit anunțului făcut pe 18 noiembrie 2021 de Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, care informa că 431.000 de preşcolari şi elevi din România vor primi tichete sociale pentru sprijin educațional. După cum spuneam și mai sus, valoarea tichetelor este de 500 lei fiecare.

Iată care sunt beneficiarii schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați:

  • copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate, conform Legii privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare;
  • copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în programul național de rechizite școlare, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Valabilitatea tichetelor sociale aferente anului școlar 2020-2021 va fi de un an de la data emiterii, timp în care, în baza actului de identitate și numai la magazinele incluse în acest program, părinții le vor putea cumpăra copiilor cele necesare. Odată cu primirea tichetului social, titularilor le va fi comunicată și lista cu magazine.

Conducerile unităţilor de învăţământ au avut obligația să identifice preşcolarii şi elevii cărora li se pot acorda aceste tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional până pe data de 20 octombrie 2021. Datele copiilor au fost introduse în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI