Cum se transmite variola maimuței, boala care sperie Europa. Primul simptom care apare în urma infecției

de: Andreea Vînătoru
21 05. 2022

Este alertă în toată Europa din cauza bolii numite variola maimuței. Până acum, autoritățile portugheze au identificat 5 pacienți infectați cu virusul care provoacă această boală. Și autoritățile americane au anunțat faptul că u detectat un prim caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării). Dar cum se transmite această boală care face ravagii în Europa?

Ce simptome are infecția variola maimuței

După pandemia de COVID-19, omenirea se confruntă cu o altă alertă sanitară: variola maimuței. Primul caz a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde boala este este endemică. De atunci, specialiștii în sănătate sunt în alertă. În Marea Britanie, UKHSA a subliniat că recentele cazuri au fost predominant în rândul bărbaților care s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali.

Pe de altă parte, medicul Virgil Musta a explicat în ce situații apare această boală în Europa și care sunt simptomele variolei maimuței.

„Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeași gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa și în SUA a apărut în cazuri foarte rare. Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficiențe imune pot da și forme mai severe de boală. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de mușchi, de oase și oboseală extremă.

La câteva zile de la apariția acestor semne, începe să apară o roșeață pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roșeața se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste.

Evoluția este cam de 2 – 3 săptămâni și nu are tratament specific. Ca prevenție, vaccinul împotriva Variolei previne parțial și pentru această boală. Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice s-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă au forme ușoare de boală”, a declarat medicul Virgil Musta, pentru wowbiz.ro.

Variola maimuței se transmite prin contactul prelungit

Agenția face precizarea că se poate dezvolta o erupție cutanată. Specialiștii spun că poate începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv la organele genitale.

Erupția se schimbă și trece prin diferite stadii și poate arăta ca varicela sau sifilisul, înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care mai târziu cade.”, spune Sajid Javid.

Variola maimuței se transmite prin contactul prelungit față în față cu cei care sunt infectați cu virusul, adesea prin intermediul picăturilor respiratorii mari.

„Am anticipat că vor fi detectate și alte cazuri prin intermediul serviciilor noastre active de căutare a cazurilor cu serviciile NHS. Dar și prin vigilența sporită în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății.

Ne așteptăm ca această creștere să continue în zilele următoare și să fie identificate mai multe cazuri în comunitatea mai largă. În paralel, primim rapoarte cu privire la alte cazuri identificate în alte țări la nivel mondial.”, spune UKHSA.