Cum se ține postul Paștelui corect, de fapt. Ritualul religios de care românii au cam uitat

de: Ana Chivu
12 03. 2021

Una din cele mai mari sărbători ale creștinilor se apropie cu pași repezi. Cum se ține corect postul Paștelui și care este unul din ritualurile religioase pe care mulți dintre românii l-au dat uitării?

Cum să ții postul Paștelui? Ce ritual respectă creștinii?

Sfântul Post de Paște se apropie, iar creștinii respectă aspru toate cele rânduite. Acesta este respectat întocmai pentru curățenia sufletului, spovedanie și împărtășirea Sfintelor Taine.

Perioada de binecuvântare ține șapte săptămâni și este una din sărbătorile cu date schimbătoare, de aceea este indicat diferit în fiecare an. Sfântul Ioan Gură de Aur a spus:

“Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? Daca vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; o femeie frumoasa, intoarceti capul; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati. Nu numai gura, ci si stomacul vostru sa posteasca si ochii si urechile si picioarele si mainile voastre si toate madularele trupului vostru.”

Se spune că sâmbăta și duminica se mănâncă untdelemn și este dezlegare la vin, tocmai în ziua de aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Buna-Vestire, de pe data de 25 martie (7 aprilie) și în Duminica Floriilor se mănâncă pește.

Se arată că Mântuitorul a ținut post timp de patruzeci de zile și patruzeci de nopți în pustiu, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei. La sfârșitul postului, fiecare creștin ortodox trebuie să meargă să se spovedească, așa cum se face și în cazul celorlalte posturi din an.

În postul Paștelui nu se consumă alimentele cunoscute în popor drept alimente de „dulce”: carne, brânză, ouă, lapte și pește. Aparte sunt dezlegările menționate mai sus din ziua Praznicului Bunei Vestiri și Florii.

Ce spune un preot despre postul Paștelui?

„Cred ca anul acesta postirea este un exercitiu de a ramane o echipa de oameni. Unita in jurul valorilor crestine si a lui Hristos – pentru crestini. Poate ca pentru ceilalti, propunerea crestina ar trebui asumata ca o panoplie de valori prin care se poate creste social. E momentul oportun sa ne aducem aminte cat de importanta ne este calitatea curajoasa de nemuritori.

Sunt convins ca numai rugaciunea si rabdarea pot infrunta fractura de sens in care ne zbatem. Nici macar nu ne zbatem, simulam zbaterea. A posti inseamna sa nu poti mima valorile, ci sa le dezvolti si sa le cresti ca atare. Pentru ca postirea nu-i doar despre produsul din raft ori despre orele dedicate rugaciunii, ci despre efortul de a ne redescoperi ca oameni. Noi pe noi. Noi pe ceilalti. Despre integritate si curaj, despre refuzul de a accepta ca valoare starpiturile de caracter, strecurate in vietile noastre si ale cetatilor noastre – indiferent, profesionale ori culturale, sociale ori duhovnicesti deopotriva”
Constantin Necula, preot (Sursa: ziare.com)