Cum se taie leuşteanul pentru o plantă bogată până vara. Aşa te vei bucura de el luni întregi

de: Andreea Vînătoru
08 04. 2024

Leușteanul este nelipsit din preparate românilor, mai ales la ciorbe și supe. La noi în țară, această plantă aromatică se cultivă în toate regiunile și nu necesită o îngrijire specială. El poate atinge și înălțimi de 1.5 m, dar unii gospodari nu știu cum se taie leuşteanul pentru o plantă bogată până vara. Vă veți bucura de el luni bune!

Cum se cultivă leușteanul în grădină

Cultivarea leușteanului nu este un proces dificil. Leușteanul este o plantă aromatică folosită pentru a da gust diverselor preparate culinare. Pentru a vă putea bucura de această plantă minunată în propria grădină, trebuie să știți cum să o cultivați.

Leușteanul preferă un sol bine drenat, bogat în materie organică și ușor alcalin. Se recomandă un pH al solului între 6,5 și 7,5 pentru a asigura o nutriție optimă a plantei. Semănarea leușteanului este destul de simplă, la fel ca și îngrijirea lui. Acesta se cultivă primăvara devreme, în luna martie, când temperaturile trec de 5 grade Celsius.

Pentru o recoltă cât mai bogată, leușteanul necesită o udare moderată. Solul ar trebui să fie umezit, dar nu extrem de mult. În caz contrar, udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor și apariția bolilor fungice.

Folosește doar unelte ascuțite la tăiere

Grădinarii recomandă udarea leușteanului dimineața sau la sfârșitul zilei, pentru a permite plantei să se usuce pe perioada nopții. Și fertilizarea este destul de importantă pentru a asigura o creștere sănătoasă și o producție optimă de frunze aromatice. De asemenea, tăierea regulată a leușteanului este benefică pentru o creștere sănătoasă și densă. În primul rând, recoltați frunzele de leuștean înainte de a înflori pentru a menține aroma plantei. Tăiați tulpinile la baza plantei folosind unelte ascuțite și curate, pentru a preveni rănirea leușteanului.

Vezi și: Ce beneficii îți aduce leușteanul. Planta aromatică minune în orice casă

Așa păstrezi planta aromatică mai mult timp proaspătă

Leușteanul oferă preparatelor un gust autentic ca la mama acasă. Cu toate astea, el este delicat și se ofilește destul de ușor. Cu siguranță orice gospodină s-a trezit măcar o dată cu câteva legături de ierburi aromatice deja uscate prin frigider. De aceea, experții recomandă să ai grijă de această plantă aromatică din timp pentru a evita această situație. Mai exact, învelește leușteanul în foaie de copt.

Legăturile tale vor rămâne proaspete cel puțin patru sau cinci zile pentru că nu vor lua contact cu mediul umed din frigider. Ai grijă să le depozitezi în lada frigorifică a aparatului electrocasnic, dar fără să le rupi sau speli codițele înainte!

Vezi și: Ciorba în care nu se pune pătrunjel deloc. Îi dă un gust ciudat, aşa strici preparatul