Cum se taie corect ceapa, de fapt. Greșeala pe care o făceau toți oamenii până acum

de: Sabina Anastasia
19 02. 2023

Să știi cum să toci ceapa este, fără îndoială, una dintre cele mai bune abilități pe care le poți avea în bucătărie. Nu este o sarcină dificilă, însă multor gospodine le ridică probleme. De cele mai multe ori, din cauză că încep să lăcrimeze rapid. Există câteva trucuri de care trebuie să ții cont pentru a evita această situație. Află mai jos cum se taie corect ceapa, de fapt.

Greșeala pe care o faci când toci ceapa

Ceapa este o legumă de bază în bucătăria românească. Este folosită deseori de gospodine la prepararea ciorbelor, tocănițelor sau a diverse mâncăruri aromate. Nu este deloc greu să cureți și să tai ceapa, însă multor românce le ridică probleme din cauză că încep să lăcrimeze foarte rapid, iar sarcina devine, astfel, inconfortabilă.

Cheia pentru a preveni lăcrimarea când toci ceapa este, practic, expunerea pentru o perioadă cât mai scurtă de timp la suprafața tăiată a legumei. Astfel, este important ca părțile tăiate ale cepei să fie menținute pe tocător, nu expuse la aer. Te poate ajuta, de asemenea, punerea în funcțiune a hotei.

Există, totuși, un secret pe care puține gospodine îl aplică. Are legătură cu momentul decojirii legumei. Majoritatea româncelor obișnuiesc să decojească ceapa înainte de a o toca. Învelișul exterior ar trebui să fie îndepărtat, de fapt, după ce leguma se taie în două bucăți egale. În acest fel, te protejezi de mirosul țipător al cepei.

De asemenea, capătul rădăcinii legumei nu trebuie niciodată îndepărtat de la începutul sarcinii. Acesta se taie la finalul procesului, când bucățile de ceapă sunt deja tocate. Capătul rădăcinii legumei este responsabil pentru cea mai mare parte a aromei și a mirosului care te face să plângi.

Cum se taie corect ceapa, de fapt

Iată cum trebuie să procedezi pentru a tăia corect ceapa, de fapt:

  1. Pune ceapa pe un tocător, în starea în care ai cumpărat-o de la magazin, cu rădăcina și capetele tulpinii îndreptate spre exterior și taie capătul tulpinii, lăsând rădăcina intactă;
  2. Așează ceapa pe tocător cu suprafața tăiată în jos și capătul rădăcinii în sus și taie leguma pe verticală, în două jumătăți egale, după care așează jumătățile cu suprafețele tăiate în jos;
  3. Decojește bucățile de legumă de stratul exterior, îndepărtează orice înveliș ce prezintă colorit nesănătos și spală-le;
  4. Ținând fiecare jumătate de ceapă cu partea tăiată în jos, pe tocător, taie leguma în porțiuni verticale, paralele, începând de la capătul rădăcinii spre exterior (capătul rădăcinii trebuie să rămână intact, pentru a ține bucățile de ceapă împreunate și pentru a evita răspânirea aromei țipătoare în jur);
  5. Rotește bucățile de ceapă în așa fel încât capătul legumei să fie orientat spre exterior, apoi taie legumele pe orizontală, până ajungi la capătul rădăcinii;
  6. Taie de tot capătul rădăcinii, după ce ai terminat de tocat leguma.

Dacă respecți pașii de mai sus, nu vei mai plânge atât de rapid când tai ceapa. Poți folosi leguma tocată imediat, în diverse preparate, sau o poți depozita într-un recipient etanș sau într-o pungă pe care să o menții la frigider. Atenție, însă! Ceapa tocată nu se păstrează la temperaturi scăzute decât pentru maximum patru zile.