Cum se scrie corect, de fapt, ”Sfânta Parascheva” sau ”Sfânta Paraschiva”?

de: Dana Cazacu
14 10. 2021

14Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită de către creștinii ortodocși pe data pe 14 octombrie. În acest an sărbătoarea pică într-o zi de joi. Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, iar moaștele sale se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași. Foarte multe persoane se întreabă cum se scrie de fapt, corect numele acesteia: Parascheva sau Paraschiva. Aflați răspunsul în acest articol.

Parascheva sau Paraschiva – cum se scrie corect

Sfânta Cuvioasă Parascheva mai cunoscută și sub numele de Sfânta Paraskeva a Balcanilor, Petka din Bulgaria, Petka din Serbia, Paraskeva din Serbia, Paraskeva Sârba, Paraskeva din Belgrad, Parascheva cea Nouă, Sveta Petka în sârbă.

Numele Parascheva provine din grecescul paraskeve, care înseamnă vineri. Vinerea fiind ziua dinaintea Sabatului, cea în care se făceau pregătirile pentru sărbătoare, sensul propriu al numelui este pregătire. Sfânta Parascheva s-ar fi născut într-o zi de vineri, de unde și supranumele de Sfânta Vineri. Drept urmare, cei care se întreabă cum se scrie, de fapt, corect Sfânta Parascheva sau Sfânta Paraschiva, trebuie să știe că forma corectă este Sfânta Parascheva, ca și cea a cuvântului grecesc din care provine.

Sfânta Cuvioasă Parascheva

Potrivit en.wikipedia.org, Sfânta Parascheva s-a născut în orașul Epivates, aproape de Istanbulul de astăzi, pe malul Mării Marmara. Părinții ei erau proprietari de terenuri bogați.

Legenda spune că, când era mică, Paraskeva a auzit într-o biserică cuvintele Domnului: „Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine și să-și ia crucea și să Mă urmeze”.  Aceste cuvinte ar fi determinat-o să-și dea hainele scumpe săracilor și să fugă la Constantinopol.

Viața Sfintei Parascheva

Părinții ei, care nu au susținut decizia ei de a urma o viață religioasă, au căutat-o ​​în diferite orașe. Paraskeva a fugit la Calcedon și apoi a locuit la biserica Preasfințitului Theotokos din Heraclea Pontica. A trăit o viață austeră, experimentând viziuni ale Fecioarei Maria. Călătoriile ei au dus-o la Ierusalim, dorind să-și petreacă restul vieții acolo. După ce a văzut Ierusalimul, s-a stabilit într-o mănăstire din deșert, lângă râul Iordan.

Când avea 25 de ani, a apărut un înger care i-a spus să se întoarcă în patria ei. S-a întors la Constantinopol și apoi, la 25 de ani, a locuit în satul Kallikrateia, în biserica Sfinților Apostoli. A murit la vârsta de 27 de ani.

Sfânta Parascheva – nume

De Sfânta Parascheva își sărbătoresc ziua onomastică persoane care poartă nume precum: Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau alte nume derivate ale acestora, cum ar fi:

  • Pachita
  • Paraschita
  • Parastita
  • Parasca
  • Chiva
  • Chivuța
  • Vuța
  • Chivu
  • Petcu.