Cum se pune carnea la garniță corect, de fapt. Asta e greșeala pe care românii o fac des
Carnea la garniță e una din preparatele iubite de români în sezonul rece. Aceasta e suculentă, plină de arome și extrem de copioasă. Ce greșeală fac românii care aleg să o pună singuri acasă?
Rețetă pentru carne la garniță
Celebra carne la garniță e unul din felurile dorite de români neapărat pe mesele din sezonul rece. Deși mulți o prepară ca atare, poate să fie folosită și în alte mâncăruri. Carnea la garniță e una din cele mai vechi metode de păstrare a cărnii care era folosită de pe vremea când nu existau frigidere, iar oamenii erau nevoiți să găsească o alternativă.
Aceasta se rezumă la bucăți de carne cu sau fără os de porc, pasăre, vită sau oaie, crude, înăbușite în untură și mai apoi păstrate în untură limpede/nouă. Cu sute de ani în urmă porcul, vițelul, oaia sau capra erau pregătite de gospodari pentru a rezista și în sezonul rece: erau afumate, puse cu sare sau pur și simplu prăjite și puse în untură. Carnea la garniță este acum considerată o delicatesă în restaurantele de lux din străinătate, dar e făcută de țăranii noștri de zeci și zeci de ani.
Cum să o prepari?
”Vom pune apoi un strat de carne, apoi unul de cârnaţi, alternând straturile cu untura în care carnea şi cârnaţii au fost prăjite. În recipientul în care vom pune la păstrarea carnea peste iarnă, de preferat ar fi un vas de lut, aromele de la carne, cârnaţi şi condimente se vor amesteca”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.
Mod de preparare: taie carnea ca pentru tochitură, păjește-o în untură și amestecă-o cu o lingură de sare la un kilogram de untură. ”După ce am prăjit carnea la foc moderat, fiind important de precizat că nu trebuie forţată pregătirea termică a cărnii, vom adăuga şi aromele de gust, respectiv foi de dafin, ienibahar, piper şi usturoi, care va fi pus cu tot cu coajă, pentru a extrage mai bine aroma lui specifică”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară, pentru adevărul.ro.
- Ingrediente
-Carne macră sau cu puţină grăsime (cinci kilograme);
-Cârnaţi făcuţi în casă (trei kilograme);
-Untură (1,5 kilograme);
-Foi de dafin (trei, patru bucăţi);
-Ienibahar (6-7 boabe);
-Piper (câteva boabe);
-Sare (o lingură);
-Usturoi (o căpăţână sau două);
Altă rețetă
-carne de porc proaspătă (pulpă, spată)
– cârnaţi proaspeţi de porc
– untură de porc
– boabe de ienibahar, foi de dafin (opţional)
– sare (Se păstrează modul de preparare de mai sus!)