Cum se pune carnea corect în frigider, de fapt. Greșeala asta e făcută de mulți români
Un frigider nu este doar o cutie care păstrează lucrurile la rece. Este un dispozitiv de înaltă tehnologie care folosește controale inteligente pentru a se asigura că nivelul de umiditate, lumina și temperatura rămân la un nivel optim pentru depozitarea alimentelor. Învățând să depozitați alimentele în zonele potrivite ale frigiderului, este posibil să păstrați substanțele nutritive și să vă asigurați că alimentele nu se strică. De asemenea, este important să depozitați alimentele în mod corespunzător pentru a reduce riscul de contaminare între resturile de mâncare.
Depozitarea alimentelor în frigider
Unele alimente trebuie păstrate în frigider pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor pe ele, cum ar fi alimentele care au o dată limită de consum, alimentele gătite și alimentele gata de consum, cum ar fi deserturile și carnea gătită.
În funcție de tipul de alimente, va trebui să le depozitați în frigider, în congelator sau în recipiente pe care le păstrați în dulapuri sau pe rafturi. Atunci când depozitați alimente, este important să păstrați alimentele în condiții de siguranță, astfel încât să fie în continuare sigure pentru a fi consumate sau gătite.
Indiferent de ce alimente depozităm, trebuie să ne asigurăm că frigiderul este suficient de rece, altfel bacteriile care provoacă intoxicații alimentare se vor putea dezvolta în continuare. Frigiderul ar trebui să aibă o temperatură cuprinsă între 0ºC și 5ºC.
Dacă nu sunteți sigur de modul în care funcționează reglajul sau cadranul de temperatură de pe frigider, puteți folosi un termometru pentru frigider pentru a verifica dacă este temperatura corectă.
Pentru a depozita alimentele în siguranță în frigider țineți ușa frigiderului închisă cât mai mult posibil, așteptați ca alimentele să se răcească înainte de a le pune în frigider, reduceți temperatura pentru a menține frigul suficient de rece dacă frigiderul este plin.
Depozitarea în mod corect a cărnii în frigider
Carnea, ca majoritatea celorlalte alimente, are nevoie de o anumită temperatură pentru a se putea menține în condiții bune și, implicit, de a o consuma. Este important să depozitați carnea în condiții de siguranță pentru a împiedica răspândirea bacteriilor și pentru a evita intoxicațiile alimentare.
În condiții normale, ar trebui să depozitați carnea crudă și carnea de pasăre în recipiente curate și sigilate, pe raftul de jos al frigiderului, astfel încât să nu se atingă sau să se scurgă pe alte alimente.
O altă greșeală pe care o fac majoritatea, este nerespectarea instrucțiunilor de depozitare de pe etichetă și cel mai important, să ținem cont de data limită de consum a cărnii.
Un alt sfat ar fi, dacă ați gătit carne și nu aveți de gând să o mâncați imediat, răciți-o cât mai repede posibil și apoi puneți-o în frigider sau în congelator, și, bineînțeles, păstrați carnea gătită separat de carnea crudă.
Nu păstrați bucăți mari de carne în frigider
Un alt aspect, este porționarea cărnii, astfel încât atunci când o depozităm în frigider să nu ținem bucăți mari de carne, pentru că există riscul de a se deteriora mult mai rapid. Specialiștii spun că este de preferat să tăiați bucățile mari de carne proaspătă, fie de porc sau de vită, în fripturi, cotlete și carne variată, de exemplu limbă, rinichi, ficat, inimă și carne pentru șnițele.
Fripturile pot rezista între trei și cinci zile în frigider și între șase și 12 luni în congelator, de asemenea, pot rezista între trei și cinci zile în frigider și până la patru și 12 luni în congelator, dacă doriți să țineți câteva la îndemână.
În ceea ce privește cotletele, specialiștii spun că rezistă trei până la cinci zile în frigider și patru până la șase luni în congelator, în timp ce mezelurile pot fi păstrate timp de una până la două zile în frigider și trei până la patru luni în congelator.
Puiul rezistă mai puțin în frigider
Puii sau curcanii întregi pot rezista între una și două zile în frigider și până la un an în congelator, așa că este întotdeauna bine să îi aveți la îndemână. Dacă aveți părți de pui tăiate, cum ar fi pieptul, pulpele sau coapsele, acestea pot rezista, de asemenea, una până la două zile în frigider și o perioadă lungă de nouă luni în congelator. Măruntaiele au cea mai scurtă durată de viață dintre toate, de una până la două zile în frigider și de trei până la patru luni în congelator.
Un alt sfat ar fi că, atunci când păstrați carnea crudă la frigider, păstrați-o în ambalajul original până când o folosiți și puneți-o pe o farfurie sau pe o tavă de copt cu margini, pe cel mai de jos raft din frigider. Acest lucru va limita contaminarea în cazul în care se scurge sau se varsă.