Cum se pun corect ardeii iuți la borcan. Secretul gospodinelor de la țară

de: Năstase Mirabela
27 11. 2020

Ardeii iuți se pun ușor la borcan, motiv pentru care nu trebuie să lipsească din casă, întrucât sunt delicioși, alături de fel de fel de ciorbe sau de alte mâncăruri.

Cum se pun ardeii iuți la murat în borcan. Ingrediente, pentru un boran de 300 de ml

    • 120 g ardei iuți
    • 1 linguriță sare
    • 1 linguriță zahăr
    • 130 ml oțet alb simplu, rece sau la temperatura camerei
    • 1-2 fâșii de hrean

Însă înainte de toate, ardeii iuți trebuie să fie aleși în funcție de ce fel de borcane se vor folosi pentru ei, în așa încât să încapă exact, în cazul în care se preferă păstrarea lor întregi. Cu toate acestea, ardeii iuți pot fi puși la murat și tăiați în felii.

De asemenea, este important ca ardeii iuți aleși pentru murat să nu aibă defecte, dar și să fie crocanți. Iar dacă se găsesc ardei iuți de mai multe culori, este și mai bine!

Cum se pun ardeii iuți la murat în borcan

Rețeta este una cât se poate de simplă. Ardeii iuți se spală, iar apoi se usucă, cu prosoape de hârtie. Apoi, aceștia se pun cu grijă în borcanul sterilizat. De asemenea, se pot tăia codițele, dacă nu încap perfect. Pe lângă ardei, se mai pun și două fâșii de hrean. Acesta nu adaugă numai savoare, ci face ca ardeii iuți să rămână crocanți. Peste ardei și hrean se mai toarnă sarea, zahărul, și oțetul. Se agită apoi puțin borcanul, după care se pune capacul, care se înfiletează bine. Trebuie să mai știți că la una sau două zile de la pregătirea lor, borcanele închise se mai pot agita puțin, în așa fel încât să se dizolve sarea și zahărul. De precizat este că durează între trei și șase săptămâni până când ardeii iuți se murează, după ce au fost puși în borcane astfel, fără fierbere.

Beneficiile ardeilor iuți pentru sănătate

Ardeii iuți nu sunt numai gustoși, ci ei aduc și beneficii organismului. Printre toate proprietățile ardeilor iuți este și cea antiinflamatoare. Dacă consumi în mod regulat de ardei iute, te ajută la prevenirea artritei. În plus, ardeii iuți ameliorează durerea cauzată de artrită și alte boli, dar și îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și digestia. Consumați cu regularitate, ardeii iuți mai pot să prevină apariția cancerului la prostată, diabetului de tip 2, precum și ulcerului la stomac, distrugând astfel bacteriile nocive şi stimulând secreţia de sucuri gastrice cu rol protector.

Ardeii iuți au și capaccitatea de a scădea tensiunea arterială, curățând arterele şi ajutând la diminuarea valorilor colesterolului rău sau ale trigliceridelor. Unde mai pui că ardeii iuți întăresc imunitatea, întrucât conțin vitamina C și vitamina A. Ei mai ajută și în procesul de slăbire, deoarece cresc procesul de generare a căldurii în organism.