Cum se prepară zacusca de pește, de fapt. Rețetă și ingrediente specifice

de: Dana Cazacu
01 11. 2021

Zacusca, așa cum o numim noi în limba română, este ceva ce aș face în fiecare an, la sfârșitul verii. Este o combinație de vinete coapte, ardei copți, suc de roșii sau bulion, ceapă și morcov, toate gătite la un loc. O altă variantă a acesteia, una aparte este zacusca de pește. Iată cum se prepară zacusca de pește, care este rețeta și ingredientele specifice.

Zacuscă de pește: rețeta, ingredientele și modul de preparare

Zacusca de pește se pune în borcane și se consumă în timpul iernii. Se servește ca aperitiv, dar se mănâncă și pe felii de pâine proaspătă. Iată cum se prepară zacusca de pește și care sunt ingredientele specifice, potrivit pofta-buna.com:

Ingrediente necesare pentru a prepara zacuscă de pește

Pentru a prepara această rețetă de zacuscă de pește, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 kg pește – fără cap și coadă
  • 1,5 kg ceapă
  • 500 grame morcov
  • 2 kg roșii gogonele, coapte bine
  • 2 kg ardei roșii capia mai cărnoși
  • 500 ml ulei
  • 250 ml oțet
  • 1 linguriță zahăr
  • sare
  • frunze dafin
  • ardei iute
  • piper
  • usturoi.

Zacuscă de pește – mod de preparare

Se curăță peștele, se îndepărtează capul și se taie bucăți. Se fierbe în apă cu oțet și sare, cât să acopere peștele. Oasele mai mici se vor macera, iar cele mari pot fi alese, la final. Se ia spuma din când în când. Se fierbe până când se desprinde carnea de pe os. După ce se răcește se curăță carnea de pe oase. Se rupe bucăți carnea de pește sau se dă prin mașina de tocat.

Separat se călește ceapa și morcovul care au fost tocate mărunt în prealabil. Se pot da și prin mașina de tocat, în funcție de preferințele fiecăruia. Când se înmoaie se adaugă și ardeii copți pe jar și curățați.

Cum se prepară zacusca de pește

După ce trag câteva clocote, se adaugă sucul de roșii, făcut atunci. Se fierbe până se leagă sosul, apoi se pune peștele și condimentele: frunze de dafin, sare, piper, un ardei iute mărunțit, 2-3 căței de usturoi și o lingură de zahăr.

Se fierb toate acestea și se poate adăuga câte puțină zeamă în care a fiert peștele, (dar nu multă, deoarece este acră de la oțet), în funcție de preferințele fiecăruia. Când este gat se ia de pe foc și se scot foile de dafin ca să nu amărască zacusca de pește. Se pune în borcane, iar acestea se sterilizează la bain-marie.9din momentul în care apa începe să fiarbă, se lasă o oră). După ce se scot se acoperă cu niște pături groase și se lasă așa 3-4 zile, pentru a se răcori încet.