Cum se prepară celebra prăjitură Valurile Dunării. Rețeta gospodinelor din Dobrogea
În inima Dobrogei, talentul culinar se reinventează într-un mod surprinzător prin reinterpretarea unei rețete clasice din bucătăria internațională. Gospodinele din această regiune au adus o notă inconfundabilă prăjiturii „Valurile Dunării”, preluând inspirația din bucătăria austriacă și transformând-o într-o experiențăcu adevărat unică. Iată cum prepară această delicioasă prăjitură!
Prăjitura ”Valurile Dunării”, reinterpretată în stil dobrogean
Rețeta tradițională a prăjiturii „Valurile Dunării”, cunoscută pentru blatul marmorat cu cacao și vișine, cremă de vanilie și glazură de ciocolată, a fost subiectul unui experiment îndrăzneț.
În Dobrogea, vișinele folosite de austrieci, au fost înlocuite cu bucăți suculente de caise din compot, aducând un gust proaspăt și dulce la fiecare mușcătură.
Mai mult, crema de vanilie a fost înlocuită cu o cremă delicată și cremoasă de lămâie, oferind prăjiturii o notă rafinată și revigorantă. Numele „Valurile Dunării” capătă astfel o nouă semnificație, deoarece fructele adăugate peste blatul cu cacao migrează grațios către baza prăjiturii, creând un efect vizual asemănător valurilor Dunării.
Aspectul estetic al prăjiturii a fost de asemenea transformat, glazura de ciocolată prezentându-se sub forma unor valuri armonioase, consolidând astfel legătura gustului și aspectului cu denumirea inspirată de unicitatea Dunării.
CITEȘTE ȘI: Negresă de post, reţeta bunicii. Ingredientul care îi dă gustul clasic, iese delicioasă aşa
Ingrediente pentru prepararea prăjiturii Valurile Dunării
Această reinterpretare a prăjiturii ”Valurile Dunării” de către gospodinele din Dobrogea aduce o abordare inedită la prepararea prăjiturii preferate, împărțind lista de ingrediente în funcție de fiecare strat delicios.
Rezultatul va fi un deliciu cu straturi bogate și o combinație perfect echilibrată de ingrediente, care îți va crea efectul de ”curcubeu în cerul gurii”, atunci când te vei răsfăța cu acest desert.
La această prăjitură, nu doar gustul face diferența, ci și aspectul seducător. Glazura de ciocolată amăruie, cu peste 50% cacao, acoperă prăjitura ca un val delicios, aducând un echilibru perfect între dulce și amărui.
Ingrediente pentru blat (tavă de 23/36 cm):
• 4 ouă + 4 albușuri
• 200 gr zahăr
• 250 gr unt (82% grăsime)
• 125 ml lapte
• 30 gr cacao
• 400 gr făină
• un praf de sare
• 10 g praf de copt
• 275 gr bucăți suculente de caise din compot
• puțin unt moale și făină pentru tava de copt.
Ingrediente pentru cremă:
• 4 gălbenușuri
• 150 gr zahăr
• coaja de la o lămâie
• 500 ml lapte
• 50 gr amidon alimentar
• 200 gr unt cu 82% grăsime
• un praf de sare.
Ingrediente pentru glazură:
• 200 gr ciocolată amăruie cu peste 50% cacao
• 200 ml smântână pentru frișcă.
CITEȘTE ȘI: Rețeta pentru prăjitura „Televizor” sau „Budapesta”. Așa îi dai gustul copilăriei
Cum prepari prăjitura ”Valurile Dunării”
Bucură-ți simțurile cu o experiență culinară de neuitat, preparând acasă, pas cu pas, renumita prăjitură „Valurile Dunării” cu bucăți suculente de caise din compot. Urmează cu atenție instrucțiunile de mai jos și vei obține un desert irezistibil.
Pasul 1: Pregătirea blatului
Înainte de toate, pregătește tava de copt, unse cu unt moale și presărate cu făină, apoi încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scurge caisele de sirop din compot folosind o sită, pregătește ingredientele și apoi separă ouăle.
Mixează albușurile cu zahărul și sarea până la dizolvarea completă a zahărului. Adaugă ouăle întregi, untul moale, făina cernută, praful de copt și laptele rece.
Imparte compoziția în două și întinde uniform prima parte în tava pregătită. Adaugă cacao diluată cu lapte rece în a doua parte, omogenizează și întinde peste primul strat. Plasează jumătățile de caise, apoi coace în cuptorul încins pentru 35-40 de minute.
Pasul 2: Prepararea cremei de lămâie
Într-o altă cratiță, mixează gălbenușurile cu zahărul, sarea și coaja fin rasă de lămâie. Adaugă laptele și făina, amestecând până la obținerea unei compoziții spumoase.
Gătește crema la foc mediu, amestecând continuu, până devine asemănătoare unei budinci. După ce se răcește, adaugă untul moale și întinde crema peste blatul răcit.
Pasul 3: Glazura de ciocolată
Încălzește smântâna lichidă pe baie de aburi și adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Amestecă până la topirea completă, apoi întinde glazura răcită peste prăjitura refrigerată. Oferă glazurii un aspect deosebit, trasând dungi ondulate cu o furculiță, imitând valurile Dunării.
Cum se servește această prăjitură delicioasă
După ce glazura se întărește, poți porționa prăjitura și așeza frumos pe platouri. Savurează cu plăcere fiecare bucată a acestui deliciu unic, unde gustul rafinat se îmbină armonios cu aspectul spectaculos al valurilor Dunării.
Prăjitura „Valurile Dunării” cu bucăți de caise din compot devine astfel un adevărat simbol al bucatăriei tale, pregătită cu pasiune și măiestrie.
Poftă bună!