Cum se prepară cea mai bună ciorbă rădăuțeană. Rețeta pe care trebuie să o ai în casă
Rețeta de ciorbă rădăuțeană este o rețetă tradițională românească, fiind una dintre cele mai bune. Este la fel de vestită ca ciorba de burtă, dar se face cu carne de pasăre. Care este secretul ca să nu ți se „brânzească“ ciorba și ce fel de smântână trebuie să alegi, afli în paragrafele următoare.
Rețeta de ciorbă rădăuțeană, așa cum a fost creată în 1979
Ciorba rădăuțeană a apărut pentru prima dată în anul 1979 în restaurantul „Nordic“ din Rădăuți (de unde și denumirea). Rețeta a fost concepută de o doamnă pe nume Cornelia Dumitrescu (maestru culinar), care a încercat să găsească o alternativă pentru cei cărora nu le place ciorba de burtă, reușind, astfel, să creeze o ciorbă mai ușoară, mai ieftină, și, de ce nu, chiar mai gustoasă.
Inițial, aceasta a folosit carnea de curcan în prepararea ciorbei, dar, din motive economice, a fost nevoită să treacă la carnea de pui, care era și este mult mai ieftină.
Așadar, pentru a prepara o ciorbă rădăuțeană ca la carte, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 pui întreg de cca. 1,2 – 1,5 kg (sau piese cu piele și os);
- 4 morcovi;
- 2 rădăcini de pătrunjel;
- 2 rădăcini de păstârnac;
- 1 țelină mică;
- 1-2 cepe;
- 1 ardei sau gogoșar;
- 3-4 lingurițe de sare (puneți 3 și mai vedeți după);
- 1 linguriță de piper boabe.
- 4-5 gălbenușuri proaspete;
- 500 g smântână fermentată cu min 20% grăsime;
- 50 g făină (2 linguri bune).
- 4-6 căței de usturoi zdrobiți fin de tot (în mojar sau cu latul cuțitului);
- oteț după gust (se poate pune și direct în farfurie).
Mod de preparare, pas cu pas
Pentru a obține rezultatul dorit, trebuie să respecți următorii pași:
- curăță zarzavaturile: morcovii, ceapa, pătrunjelul, păstârnacul, țelina și ardeiul;
- pune carnea de pui la fier și adună spuma care se formează la suprafață;
- adaugă în oală legumele și piperul boabe;
- lasă la fiert preț de 45 de minute;
- oprește focul și strecoară supa;
- pune zeama în oală și lasă carnea și zarzavaturile la răcit;
- pune din nou oala pe foc și păstrează carnea și 2 morcovi (în loc de 4);
- într-un bol separat prepară dressing-ul;
- dă flacăra la minin și toarnă amestecul în ciorbă;
- amestecă în continuu cu o lingură de lemn.
Poftă bună!