Cum se prepară cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta secretă și extrem de sănătoasă

de: Alexandra Chivu
19 01. 2021

Ciorba de burtă este un tip de mâncare tradițională românească. Există multe variante ale acestei rețete răspândite în toată țara, care diferă de la o regiune la alta. Cert este că îi e specifică acrirea cu lămâie, dar și adăugarea de mult usturoi. De-a lungul timpului s-a menținut și adăugarea de oțet în preparat. Astăzi este vorba despre un mod de preparare vechi, desprins din cartea regretatului jurnalist Radu Anton Roman, ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Rețeta pas cu pas pentru ciorba de burtă

În general, ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind mai întâi fiartă în ceaunele și cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. Astfel, șefii regimentelor erau cunoscuți sub titulatura de ciorbagii. În Turcia, cunoscuta fiertură poartă numele de ”çorba”, cuvânt provenit din arabul šorba (šarâb).

Grecii, cei după cucerirea Constantinopolului, care au primit intens frânturi din Turcia vreme de patru secole, o cunosc sub numele de ”τσορβάς” (țorbas). Ei fac și astăzi o astfel de ciorbă, pe care o numesc ”tchorba toptsita”. De asemenea, bulgarii, sârbii, croații sau albanezii o gătesc și ei sub diverse denumiri derivate din cuvântul turcesc.

Ingrediente

  • 1 kg burtă de vacă sau viţel
  • 1 căpăţână mare usturoi
  • 2 gălbenuşuri
  • leuştean,
  • sare,
  • piper
  • 2 kg ciocănele şi picioare de vacă
  • 200 ml oţet
  • 200 ml smântână
  • 500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci

Mod de preparare 

Se pun de seara 5 litri de apă la fiert cu ciocănelele și picioarele sparte, spumându-se la nevoie. Se spală burta, se taie în bucăți după bunul plac, se aruncă grăsimea, se curăță de pieliță, apoi se freacă cu mălai și cu oțet. Se lasă până dimineața în apă rece, cu o lingură de bicarbonat de sodiu, pentru a-i scoate acidul din fibre. După trei ore de fiert se scot oasele și ciocănelele din oală și se dezosează.

De dimineață se pune burta la fiert în apa în care s-au ”îmbăiat” și oasele. Pentru acest pas este nevoie să completezi oala cu 5 litri de apă. Între timp, se rad morcovii, păstârnacul și se toacă ceapa mărunt. După cele trei ore în care se fierbe burta, aceasta se scoate din oală și se taie după bunul plac, apoi se pune totul din nou la fiert pentru încă un ceas. Se pisează usturoiul, care se freacă cu o lingură de sare, se pun gâlbenușurile, smântâna și puțină zeamă răcită din ciorbă. În final, se drege cu usturoi și se asezonează după gust.