Cum se pot deconta parțial salariile! Toți angajații trebuie să afle

de: Năstase Mirabela
23 06. 2020

Pentru ca angajatorul să deconteze 50% din salariile celor cu vârste aflate între 16 și 29 de ani și celor de peste 50 de ani care au fost concediați în timpul stării de urgență sau de alertă, este necesar ca aceste persoane să se înregistreze ca șomeri, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, notează Avocatnet.ro.

Cum se pot deconta parțial salariile

Astfel, angajatorii pot deconta aceste sume chiar dacă persoanele respective nu primesc indemnizația de șomaj și sunt doar înregistrate ca șomeri, a explicaat Ministrul Muncii pentru sursa citată.

După cum a explicat Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, ”nu este necesar ca persoanele aparținând celor două categorii de vârstă să fie șomeri indemnizați”.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 92/2020, companiile care angajează în perioada iunie- decembrie 2020, anumiți șomeri aflați în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă pot să ceară ca statul să acopere vreme de un an jumătate din salariile acestora, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Pentru persoanele care au împlinit deja vârsta de 29 de ani, angajatorul nu va putea cere decontarea parțială a salariului.

De menționat este și că un șomer aflat în evidența autorităților este persoana care

  • este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare.
  • este aptă din punct de vedere fizic și psihic de a presta o muncă
  • nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât vaaloarea indicatorului social de referință al asigurărilor de șomaj și stimulării ocupării forței de muncă
  • este disponibil să înceapă munca chiar din perioada imediat următoare dacă i s-ar găsi un loc de muncă și se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă.

Ce trebuie să facă angajatorii

Pe de altă parte, angajatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. În cazul în care angajează șomeri de peste 50 de ani, dați afară pe perioada stării de alertă sau de urgență, sau cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, sunt nevoiți să încheie cu acestea contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată. Angajatorul nici nu va putea concedia aceste persoane pe o perioadă de doi ani. Aceste subvenții pot fi cerute numai dacă activitatea firmelor respective a fost afectată de epidemia de coronavirus. Angajatorul trebuie să încheie o convenție cu agenția pentru ocuparea forței de muncă. Va cere apoi, ajutorul lunar prin transmiterea unui tabel cu persoanele pentru care se cere decontarea. Banii vor fi primiți în luna următoare depunerii cererii.