Cum se pot contesta, de fapt, amenzile primite în timpul stării de urgență. Trebuie să te grăbești

de: Ana Chivu
12 05. 2020

Veste nouă pentru români! Cum pot contesta amenzile primite în timpul stării de urgență? Cât timp ai la dispoziție? Iată regulile și tot ce trebuie să faci pas cu pas!

Cum se pot contesta amenzile din timpul stării de urgență?

Starea de urgență este pe final, iar românii trebuie să se grăbească dacă au să-și facă o constatare a unei amenzi primite în această perioadă. Repgulile pentru aplicarea mustrărilor din partea oamenilor legii au fost aspru criticate recent de către Curtea Constituțională a României. CCR a decis că amenzile din perioada crizei sanitare sunt neconstituționale, astfel punând la îndoială sistemul de aplicare. Chiar dacă CCR susține asta, amenzile sunt valabile în continuare și nu se anulează automat.

Pentru a putea să scape de plată, poți contesta procesele-verbale în instanță. Mai pe scurt, plângerea se va depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. Oricine a fost sancționat poate depune o contestație a deciziei CCR, decizie care va produce efecte odată ce este motivată și publicată în Monitorul Oficial, așa că cei care nu au plătit încă amenda se pot folosi de această decizie a Curții la constatarea proceselor-verbale pentru a putea încerca anularea lor și astfel să scape de sancțiune.

Cum poți contesta amenzile primite de oficialii pentru nerespectarea măsurilor din perioada crizei sanitare?

Termen limită/ce trebuie să conțină dosarul/cât durează contestarea amenzii:

Termenul-limită pentru constatarea amenzii este de 15 zile. Odată depășit termenul maxim, cei amendați nu mai pot contesta procesul-veral primit. Pentru că termenele de prescripție și decădere sunt suspendate, plângerile se vor putea depune în 15 zile de la ridicarea stării de urgență, adică până la finele lunii mai. Nu durează mult judecarea contestării unei amenzi, pentru că în cazul acestor plângeri termenul de judecată impus de lege este de cel mult 30 de zile.

Totuși, situația de față arată că polițiștii au dat peste 300.000 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, așa că este de așteptat ca soluționarea contestațiilor să dureze un pic mai mult decât ar fi normal. Plângerea la judecătorie se face alături de dosarul cauzei care conține porbe care vin în susținerea motivului contestației. Trebuie să ai la tine procesul-verbal în copie, NU original.