Cum se poate limita răspândirea virusului, de fapt. Un expert arată greșeala majoră a autorităților

de: Ștefan R. Apostol
03 11. 2020

Fie că vorbim de România, sau de oricare altă țară, afectate de actuala pandemie, există anumite reguli. Unele dintre ele se bazează pe testare masivă. Scopul Guvernelor pentru a limita pandemia ar trebui să fie minimizarea răspândirii acesteia. Bolile grave și decesele generale de noul virus a crescut vertiginos. Autoritățile trebuie să se concentreze pe izolare și testare masivă.

Testare masivă, soluție de minimalizare a infectărilor

Încă de la declanșarea actualei pandemii, guvernele occidentale au demarat procese de testare masivă a populației. Măsurile sunt menite de a izola și minimaliza riscul evoluției pandemiei. Cu toate măsurile luate, de carantinare și izolare, cazurile de noi infecții au crescut.

În România, după impunerea stării de urgență, cazurile au fost ținute, relativ, în zona minimă. După trecerea la starea de alertă, autoritățile au dat vina pe rata mare de infecții pe redeschiderea restaurantelor, a școlilor, și nu numai. Cât de real este acest argument sau cât nu, se regăsesște în imposibilitatea autorităților de a găsi soluții viabile. Într-un interviu acordat celor de la Impact.ro, Răzvan Cherecheș, expertul în sănătate, a reafirmat ceea ce deja se întâmplă la nivel mondial, și anume este nevoie de testare masivă.

Testare masivă, una din soluțiile de minimizare a pandemiei

”Pentru a identifica repede cazurile, trebuie o capacitate de testare masivă. Asta nu s-a luat în considerare în România, ba, dimpotrivă, ministrul Sănătății a spus de vreo câteva ori că nu este o prioritate. Ca să îi identifici pe cei expuși ar trebui anchete epidemiologice făcute în 24 de ore, și clar, testare masivă. Asta înseamna ca în fiecare DSP trebuia să fi avut 50-100 de persoane care să nu fie medici. E absolut ridicol să pui un om cu 12 ani de pregătire să răspundă la telefon. Ministerul Sănătății trebuia să facă un protocol standardizat, cum s-a făcut în toate țările, ca cel folosit în telemarketing.”, a afirmat Răzvan Cherecheș.

Un nou val de infectări dacă nu se face testare masive

În același interviu, expertul în sănătate publică, a mai accentuat faptul că este necesară respectarea regulilor impuse de autorități, dar testarea trebuie să fie principalul pilon. Dacă unele state occidentale deja anunță lockdown și venirea unui al treilea val de infectări, România riscă o accelerare masivă a cazurilor de infectări, dacă nu se ține cont de recomandarea autorităților.

”Dacă în următoarele două săptămâni continuă să crească rata de incidență, indiferent dacă merge accentuat sau mai încet, înseamnă că nu se implementează corespunzător măsura purtării măștii de protecție în aer liber. În momentul în care școlile sunt închise, aceasta este o măsură obiectivă pentru că nu mai sunt copii la școală. Închiderea restaurantelor este iarăși și ea o măsură obiectivă”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru Impact.ro.