Cum se poate ieși la pensie cu 3 ani mai devreme, fără să scadă vreun leu. Vestea majoră pentru români
Românii au parte de o veste bună. Cum poți să ieși la pensie cu 3 ani mai devreme. Acest lucru nu va afecta indemnizația pe care o primești de la stat. Ce trebuie să faci și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești?
Cum să ieși la pensie cu 3 ani mai devreme: suma nu se va scădea
Președintele Sindalimenta vine cu o idee uriașă pentru noul an. Acesta ar putea astfel să revoluționeze sistemul național de pensii publice. Concret, este vorba despre orele suplimentare efectuate de angajați, pentru care angajatorii plătesc contribuții la stat, să fie luate în considerare atunci când se stabilește vârsta de pensionare.
Dragoș Frumosu susține că sute de angajați din industria alimentară,din construcții sau din alte domenii lucrează multe ore în plus, pentru care plătesc la stat contribuție la pensie.
„Sute de mii de angajaţi din industria alimentară, din construcţii, din industria auto şi din alte domenii lucrează multe ore suplimentare, pentru care plătesc la stat contribuţie la pensie. De ce să nu li se reducă şi vârsta de pensionare dacă tot plătesc contribuţie la pensie?“.
Ideea inedită și care a surâs multor români a fost lansată la finalul anului trecut, iar acum a ajuns în privirile multora. Președintele Sindalimenta ar putea revoluționa sistemul național de pensii în modul acesta.
Munca suplimentară se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile de la efectuarea acesteia sau prin acordarea unui spor la salariu potrivit duratei muncii prestate, arată Codul muncii.
Legea arată că vârsta de pensionare standard este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Pentru a putea obține pensie de la stat, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.
Exemple
„În industria alimentară sunt multe domenii cu activitate sezonieră, unde se fac multe ore suplimentare. Spre exemplu: berea şi băuturile răcoritoare au trei-patru luni pe an o capacitate de producţie suplimentară, în sectorul legumelor şi fructelor sunt două-trei luni de forţă la recoltare şi procesare, în panificaţie şi în industria cărnii în perioada sărbătorilor există o capacitate de producţie mai mare.
Din totalul celor 170- 180 de mii de angajaţi din industria alimentară, cât sunt în statistici, eu estimez că cel puţin jumătate sunt în această situaţie în care fac muncă suplimentară şi noi am propus ca această muncă suplimentară să fie luată în calcul atunci când se calculează vechimea pentru pensie“, a explicat pentru ZF Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta, conform businessmagazin.ro.