Cum se pătează roșiile în grădină. Modalitatea prin care să tratezi bolile ce pot afecta legumele

de: Stan Nicu
26 07. 2023
Cum se pateaza rosiile in gradina. Modalitatea prin care sa tratezi bolile ce pot afecta legumele

Românii care au cultivat în acest an roșiile în propriile grădini trebuie să știe că legumele lor sunt expuse mai multor riscuri. Ca nimic rău să nu se întâmple cu recolta lor trebuie să ia câteva măsuri în această perioadă. Cum se pătează roșiile în grădină. Modalitatea prin care să tratezi bolile ce pot afecta legumele.

Cum se pot păta roșiile în grădină. Ce trebuie să faci imediat

Cultivarea roșiilor este cea mai răspândită și se practică nu doar în grădină, ci aproape peste tot, chiar și în ghivece pe balcoane, terase și, de ce nu, chiar în fața curților casei.

Însă, cei care cultivă roșii, trebuie să știe că acestea trebuie să fie îngrijite adecvat pentru o recoltă de excepție. În anumite condiții de mediu și în funcție de soi, tomatele pot fi supuse atacului diferitor tipuri de boli și paraziți.

Căutați să plantați roșiile potrivite pentru mediul unde locuiți

Pentu ca recolta să nu fie afectată se recomandă să se cultive soiuri de plante de tomate potrivite tipului de mediu. De asemenea, este important să se efectueze verificări sistematice ale întregii părți aeriene pentru a interveni prompt dacă este cazul când apar primele simptome ale bolilor și a preveni răspândirea chiar și la celelalte tipuri de legume.

Dacă frunzele, tulpinile și fructele roșii prezintă pete concentrice negricioase, asta înseamnă că plantele au fost afectate de rugină și în acest caz este nevoie de un tratament al plantelor cu un fungicid specific.

Tratamentul trebuie repetat de cel puțin două ori și la intervale de două săptămâni. Cele mai deteriorate plante trebuie îndepărtate și arse.

Mucegaiul cenușiu afectează grav roșiile

În cazul în care frunzele de tomate au pe ambele fețe pete maronii-cenuși, cauza este cu siguranță mucegaiul cenușiu, cunoscut ca și putregai cenușiu, o boala foarte gravă. Dacă nu este tratată la timp, aduce uscarea frunzelor, iar roșiile nu mai se dezvoltă.

Experții în grădinărit recomandă pentru evitarea pierderea culturii să îndepărtați plantele afectate, să încurajați aerarea și să efectuați tratamentele cu produse specifice.

De asemenea, dacă mediul este excesiv de umed, iar ploile dese și abundente, roșiile pot fi atacate de Peronospora. Aceasta este o boală fungică, care afectează rapid frunzele formând pete albicioase și roșiile necoapte și coapte cu pete întunecate.

Care este cauza apariției bolii la tomate

În cazul în care ați observat primele simptome, apelați la produse preventive și îndepărtați imediat plantele bolnave pentru a reduce riscul de infestare.

Nu în ultimul rând, cauza apariției bolii este microorganismul Phytophthora infestans, care este aproape întotdeauna prezent în sol.

Când ciuperca reușește să atace planta într-un mod semnificativ și apare boala, este interesant de știut care sunt factorii care favorizează asta. Principalii factori sunt umiditatea și temperatura.