Cum se păstrează corect gutuile, de fapt. Trucul secret care le ține fresh toată iarna

de: Năstase Mirabela
01 11. 2021

Gutuile sunt fructele vedetă ale toamnei, fără doar și poate. Și dacă nu știai, ele se pot păstra chiar intacte și pe parcursul iernii, dacă însă știi când să le culegi, cum să le alegi și cum să le depozitezi. Află și tu cum se păstrează corect gutuile, de fapt, și ce truc secret le ține fresh toată iarna.

Cum se păstrează corect gutuile, de fapt

Despre gutui trebuie să știi că ele se culeg atunci când praful se desprinde ușor de fructe, când este curățat cu degetele, iar coaja rămâne lucioasă. Atunci știi că gutuile sunt coapte și pot fi culese. Dacă însă frigul a venit mai devreme, însă puful este crud pe coaja fructelor, nu este bine să le culegi. Trebuie să știi că culoarea galben aurie și parfumul specific al acestor fructe sunt indicatori că gutuile au fost proaspăt culese. De asemenea, coaja trebuie să fie dură și cu gust lemnos, iar miezul tare, astringent.

La întrebarea cum se păstrează gutuile în așa fel încât să reziste toată iarnă, răspunsul ți-l vom da acum. Ele se țin într-o cămară răcoaroasă, în lădițe căptușite cu hârtie cerată, însă departe de mere sau de cartofi, care au substanțe ce duc la stricarea gutuilor mult mai repede.

Astfel, gutuile rezistă la rece până în lunile decembrie sau ianuarie, însă la primele pete mici și cafenii trebuie curățate și preparate termic. De asemenena, este bine de știut că ele se pot ține și două luni la frigider, învelite în hârtie cerată.

Despre gutui mai trebuie să știi că ele oxidează rapid. Dacă sunt tăiate, trebuie să le păstrezi în apă acidulată cu suc de lămâie, ca să previi înnegrirea lor. Consumată ca fruct, gutuia ajută la digestia alimentelor grase, mai ales după o masă bogată în proteine. Iată și o rețetă de mâncare de gutui, ca a bunicii.

Rețetă de mâncare de gutui

5 gutui
5 linguri de zahăr
2 linguri amidon alimentar
50 ml ulei
scorţişoară- un baton
1/2 litru de apă,
un praf de sare

Mod de preparare

Se spală bine gutuile pânp ce se înlătură praful, se curăță de sâmburi și se taie în felii de un cm grosime. Zahărul se caramelizează ușor pe foc mic și se adaugă gutuile, după care se pune batonul de scorţişoară şi apa. Se lasă să fiarbă în câteva clocote, numai câteva minute, după care se ia cratiţa de pe foc. Apoi, într-o altă cratiță se încălzeşte uleiul, se pune amidonul și se amestecă.  Se pune apoi și compoziția cu gutuile, se adaugă sarea și se mai lasă la fiert 10 minute.