Cum se păstrează corect cartofii iarna. De ce nu e bine să-i depozitezi lângă ceapă. Mulți fac greșeala asta
Iată cum se păstrează corect cartofii iarna și de ce nu este bine să îi depozitezi lângă ceapă. Astfel, ca să te bucuri de gustul lor și în plină iarnă, ca și când ar fi proaspăt culeși, ar trebui să ții cont de câteva reguli simple.
Cum se păstrează corect cartofii iarna
De la bun început trebuie să știi că păstrarea în condiții optime a cartofilor nu necesită mare efort, dar trebuie depozitați în lăzi de plastic sau de lemn ce permit circulația aerului.
Dacă alegi să îi depozitezi într-o cutie de carton, trebuie să știi că este bine să le faci niște găuri laterale, ca să permiți aerului să circule. Este evident că cartofii mu trebuie spălați înainte de a fi puși în lădițe.
În cazul în care există pământ pe cartofi, îl poți lua cu mâna sau cu o perie mai moale, ca să nu zgârii coaja. Dacă ai tăiat coaja din greșeală, ar fi bine să folosești acei cartofi și să nu îi pui la loc în ladă, deoarece se vor strica și ceilalți.
Trebuie să mai știi că păstrarea cartofilor pentru iarnă se face într-un loc unde nu ajunge lumina soarelui, iar temperaturile sunt scăzute și constante. Astfel, legumele se păstrează cel mai bine la o temperatura între 7 și 10 grade Celsius, iar umiditatea ar trebui să fie de 80-90%.
Dacă se respectă aceste indicații, se pot păstra chiar și până la 9 luni. Totuși, asta nu înseamnă că nu se vor strica câțiva dintre ei și de aceea este bine să te uiți prin lădițe o dată la câteva săptămâni, tocmai ca să-i arunci pe cei care s-au stricat sau care vor putrezi.
Despre păstrarea cartofilor pentru iarnă în condiții optime trebuie să mai știi aceasta nu se face lângă ceapă sau fructe, deoarece ele eliberează un gaz numit etilena, fapt care duce la încolțirea prematură a cartofilor. În plus, cartofii nu trebuie ținuți în lumina, întrucât asta duce la înverzirea legumelor.
Alte sfaturi ca să păstrezi cartofii
Mai trebuie să știi că cele mai recomandate locuri pentru a păstra cartofii sunt subsolurile, cămările sau dulapurile de bucătărie. Atenţie însă, congelarea cartofilor poate provoca modificări ale texturii și aromei lor.
Spălă cartofii numai atunci când ai de gând să-i gătești. În caz contrar, ei vor prinde umezeală şi se vor strica. Un alt truc de care trebuie să ții cont în păstrarea cartofilor este să nu lași cartofii tăiați. Se vor deteriora mult mai repede, astfel că dacă nu îi gătești atunci, este indicat să-i acoperi cu apă rece, ca să reziste.