Cum se mănâncă sarmalele și chiftelele corect, de fapt. Greșeala majoră pe care unii români o fac
Poate nu știai, dar codul bunelor maniere te învață și cum să mănânci corect diverse mâncăruri, precum sarmale, chiftele sandvișuri sau paste.
Cum se mănâncă sarmalele și chiftelele corect, de fapt
Medicii vin și ei în completare și spun ce nu se face la masă. Astfel, ei recomandă ca masa să se servească fără grabă, într-un mediu cât se poate de calm. Codul bunelor maniere spune că la masă nu trebuie să gesticulezi sau să vorbești cu dumicatul în gură, dar mai ales nu trebuie să ții degetul mic ridicat atunci când bei din pahar sau din ceașcă.
De asemenea, dacă ești la masă, evită să te servești de pe platoul cu mâncare cu ambele tacâmuri ținute într-o singură mână. Cantitatea de mâncare dorită se ia cu lingura din mâna dreaptă, ajutându-te de furculița din mâna stângă.
Să nu dai solnița sau piperul prin spatele vecinului deoarece este de prost gust, iar dacă trebuie să oferi un tacâm, o vei face ținându-l doar de mâner. Nu pune salata în farfuria cu felul principal, ci folosește mai degrabă farfuria pentru unt în acest scop, în cazul în care nu ai un bol.
Alte reguli din codul bunelor maniere te învață să nu sufli în ciorbă ca să o răcești și să nu mănânci dulceața sau gemul direct din borcan, ci puse pe o farfurie.
Ce spune codul bunelor maniere
Codul bunelor maniere te mai învață și cum trebuie să mănânci mâncarea, de fapt. Așadar, pâinea, chiflele sau brioșele se rup în două bucăți înainte de a fi mâncate ori unse cu unt. Apoi, sandvișurile mici se iau cu mâna, însă la cele mari trebuie să schimbi tactica și să le porționezi cu cuțitul, după care le poți mânca exact ca pe bucățile de friptură, ajutându-te de furculiță.
Și pentru că am ajuns la paste, trebuie să știi că pentru ele ai nevoie de o îndemânare aparte. Astfel, din castronul ori platoul adus la masă, te servești cu o cantitate dorită, apoi le mănânci răsucindu-le cu furculița pe care o vei ține în mâna dreaptă și ajutându-te cu lingura ținută în mâna stângă. Dacă mănânci salată, o vei face cu furculița, dar în cazul frunzelor mari trebuie să te ajuți de cuțit. De precizat aici este că salata iceberg se mănâncă numai cu furculița și cuțitul. Și nu în ultimul rând, și sarmalele, chiftelele sau ruladele au nevoie de o atenție specială. Sub nicio formă nu trebuie să folosești cuțitul ca să porționezi sarmalele, ci acestea, dar și chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.