Cum se îngrijesc, de fapt, lămâile din ghiveci. Cele mai simple modalități și trucuri utile VIDEO
Lămâia este un fruct popular, fiind utilizată în preparea multor mâncăruri, dulci sau sărate. Pentru cei care vor să plante acasă lămâiul, avem sfaturi prețioase.
Cum se îngrijesc, de fapt, lămâile din ghiveci
Lămâiul poate să crească frumos și sănătos și într-un ghiveci, nu doar în grădină, dacă știi ce sfaturi de îngrijire trebuie să respecți. El este relativ ușor de întreținut, lămâia este o plantă care se adaptează bine la ghiveci, dacă ghiveciul are dimensiunile corespunzătoare. Prin urmare, trebuie să ții cont de dimensiunea ghiveciului și de forma lui. El trebuie să fie cât mai mare, cu un diametru de cel puțin 30 de cm. Vasul mai trebuie să fie și adânc, pentru ca rădăcinile să crească egal.
Cât privește irigarea lămâiului, el necesită multă apă, dar solul nu trebuie să fie inundat. Se udă deci o dată la două zile primăvara și vara și o dată pe săptămână iarna. Ca să te asiguri că lămâiul tău trebuie udat, poți atinge suprafața solului cu degetele, iar dacă substratul este încă umed, se mai poate aștepta o zi sau două pentru a fi udat iar. Se îndepărtează apoi excesul de apă, după cca 15 minute de la udare.
Sfaturi utile de îngrijire a lămâiului
Lămâiul se taie la finele toamnei, când el intră într-o stare de hibernare. Se taie ramurile uscate sau mai slabe, dar și cele care cresc excesiv și care pot să îngreuneze planta ca să mențină proporții adecvate. Pentru un lămâi, lumina este, de asemenea, extrem de importantă, întrucât plante are nevoie de lumină directă și abundentă. Plasează deci ghiveciul într-un loc în care lumina soarelui să îl ajungă măcar 5-6 ore pe zi.
În ce privește îngrășământul, el se poate adăuga o dată pe an, primăvara, iar de recomandat este cel special pentru citrice. Despre lămâi se mai poate spune și că tolerează relativ bine temperaturile reci, chiar și de -1 , -2 grade C. Însă temperaturile mai mici de acestea pot ucide planta. Atenție așadar unde amplasezi ghiveciul pentru a nu fi temperaturi mai scăzute decât cele menționate mai sus.
Beneficiile lămâilor
.Lămâile sunt bogate în vitamina C, dar are și alte substanțe nutritive. Ele mai conțin vitamina A, vitamina E, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, tiamină, flavonoizi, fier, magneziu, calciu, cupru, potasiu, zinc și fosfor. De menționat este că lămâil sunt un antioxidant puternic și au o compoziție unică, cu efecte extraordinare asupra sistemului imunitar. Tot lămâile mai au și un efect astringent, aseptic și antibacterian.