Cum se îngrijesc corect orhideele iarna. Ce nu trebuie să le faci sub nicio formă
Orhideele sunt printre cele mai frumoase și populare flori din România, iar în sezonul rece acestea necesită o îngrijire specială. Iată care sunt trucurile care te ajută să ai grijă de florile regale.
Trucuri pentru a îngriji orhideele pe timp de iarnă
Folosite în buchete de mireasă, în ghirlande pentru diverse decorațiuni sau pur și simplu pentru a împodobi ghivecele din casă sau grădină, orhideele sunt considerate flori regale, fiind elegante și delicate.
În lunile de iarnă, aceste flori necesită mai multă îngrijire. Orhideea este o plantă epifită, ale cărei rădăcini se dezvoltă pe scoarța copacilor. Având un mediu natural de climă tropicală, orhideele trebuie îngrijite cu atenție în special în perioada lunilor de iarnă, atunci când temperaturile scad drastic, ajungând și la -15 grade.
Unul dintre cele mai bune trucuri pentru a avea grijă de orhidee este să te asiguri că le oferi suficientă lumină. Deși adoră soarele, aceste plante nu trebuie expuse razelor solare în exces.
E foarte important ca orhideea să stea pe pervaz, la soare, în niciun caz într-un loc umbros și întunecat. Atunci când floarea primește suficientă lumină vei observa că frunzele de orhidee sunt lucioase.
Un alt truc important pentru a te asigura că orhideea ta se dezvoltă într-un mediu adecvat este ajustarea temperaturii din cameră. Aceste flori se simt cel mai bine la 22 – 24 de grade Celsius, motiv pentru care este recomandat ca termostatul să fie reglat la această gradație.
Orhideele se păstrează la 24 de grade și o umiditate de 60%
Pe lângă lumină și căldură, un alt factor important în dezvoltarea propice a florilor de orhidee este umiditatea din cameră, care trebuie să fie la 50 – 60%. De aceea, gospodinele te sfătuiesc să aerisești foarte bine camera în care ții florile, în fiecare zi.
Dacă aerul din încăperea unde tronează frumoasa orhidee este prea uscat, atunci vei observa că rădăcinile de la suprafața plantei devin albicioase.
Poți pulveriza apă călduță pe petale și pe tulpină, dar cel mai bine este să eviți frunzele de orhidee. Din primăvară până în vară repetă acest obicei o dată pe săptămână, iar pe timp de iarnă o dată la 10 zile.
Un alt truc genial ar fi să dispui pietriș într-o tavă și să-l acoperi cu apă. Apoi tot ce trebuie să faci este să așezi în tavă ghiveciul cu orhideea. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă ca rădăcinile plantei să nu intre în contact direct cu apa, pentru ca acestea să nu putrezească.