Cum se imunizează copiii în grădinițele din Finlanda. România mai are multe de învățat

de: Stan Nicu
30 10. 2020

S-a aflat cum se imunizează copiii în grădinițele din Finlanda. Finlandezii au făcut un experiment și au ajuns la concluzia că micuții care petrec timp în spații verzi au un sistem imunitar mai bun. Joaca prin verdeață este suficientă pentru a schimba sistemul imunitar al unui copil, în doar 28 de zile.

De ce este bine să-l lași pe micuțul tău să se joace în verdeață, prin iarbă și prin pădure. Capătă o imunitate de fier

Finlandezi au ajuns la concluzia că cei mici este bine să fie lăsați să se joace în spații verzi. Astfel, într-o grădiniță din Finlanda s-a montat montat gazon de iarbă și s-a plantat o pădure pitică și afine.

Apoi, copiilor li s-a permis să îngrijească culturile. Astfel, diversitatea microbilor din intestine, precum și a micobiomului de pe pielea copiilor de grădiniță au început să se îmbunătățească într-un termen scurt de timp.

Copiii din gradinita cu verdeata au devenit mai sanatosi

Copiii lăsați să se joace în verdeață au căpătat imunități importante în scurt timp

În comparație cu alți copii din oraș, care se joacă în grădinițe standard, cu curți de pavaj, gresie și pietriș, copiii de 3, 4 și 5 ani de la grădinița ecologică au prezentat unele imunități importante în urma unor analize făcute după doar 28 de zile.

Am constatat, de asemenea, că microbiota intestinală a copiilor care au primit verdeață este similară cu microbiota intestinală a copiilor care vizitează pădurea în fiecare zi”, spune omul de știință Marja Roslund de la Universitatea din Helsinki.

Expunerea copiilor în spații verzi, benefică

Cercetările anterioare au arătat că expunerea timpurie la spațiul verde este cumva legată de un sistem imunitar care funcționează mai bine, dar încă nu este clar dacă această relație este cauzală sau nu.

De asemenea, experimentul din Finlanda este primul care manipulează în mod explicit mediul urban al unui copil și apoi testează modificările micriobiomului și, la rândul său, ale sistemului imunitar al unui copil.

Lipsa biodiversității duce la boli legate de imunitate

Experimentul arată că o schimbare a microbilor din mediu poate afecta relativ ușor un microbiom bine stabilit la copii, oferind sistemului lor imunitar o mână de ajutor în acest proces complicat.

Noțiunea că mediul bogat în viețuitoare are impact asupra imunității noastre este cunoscută sub numele de ”ipoteza biodiversității”. Pe baza acestei ipoteze, biodiversitatea lipsă de la orașe poate fi asociată cu creșterea alarmantă a bolilor legate de imunitate.

Copiii de grădiniță s-au jucat de cinci ori pe săptămână prin verdeață

Rezultatele acestui studiu susțin ipoteza biodiversității și conceptul că biodiversitatea scăzută în mediul de viață modern poate duce la un sistem imunitar needucat și, în consecință, la creșterea prevalenței bolilor imun-mediate”, scriu autorii studiului. Studiul a comparat microbii de mediu găsiți în curțile a 10 grădinițe urbane diferite care îngrijesc un total de 75 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani.

Unele dintre aceste grădinițe conțineau curți urbane standard cu beton și pietriș, altele îi scoteau pe copii pentru timpul zilnic în natură, iar patru aveau curțile dotate cu iarbă și pomi. În ultimele 28 de zile, copiilor din aceste ultimele 4 grădinițe li s-a dat timp să se joace în noua lor curte de cinci ori pe săptămână.

Organismele copiilor s-au întărit din punct de vedere imunitar

După ce cercetătorii au testat microbiota pielii și a intestinului înainte și după proces, au găsit rezultate îmbunătățite comparativ cu primul grup de copii care s-au jucat în grădinițe cu mai puțină verdeață într-o perioadă similară de timp. Cercetătorii au descoperit că microbii de pe piele și curajul copiilor care s-au jucat regulat în spațiile verzi au crescut în diversitate, care este o caracteristică legată de un sistem imunitar mai sănătos în general.

Aceasta susține presupunerea că contactul cu natura previne tulburările sistemului imunitar, cum ar fi bolile autoimune și alergiile”, spune Aki Sinkkonen, reprezentant al Universității din Helsinki.