Cum se folosesc corect formele ai sau a-i. Mulți români nu știu

de: Alex Cazacu
13 05. 2024

Cum se folosesc corect formele „ai” sau „a-i”? După cum bine știm, regulile gramaticale ale limbii române stabilesc clar când trebuie folosită cratima. Cu toate acestea, nu de puține ori apar confuzii cu privire la modul în care se scriu diferite cuvinte. De aici și până la o greșeală uriașă de scriere nu mai este mult.

Cum se folosesc corect formele „ai” sau „a-i”. Mulți români fac greșeli la scrierea lor

Gramatica limbii române este foarte complexă și cuprinde reguli clare pentru formarea cuvintelor, structura propozițiilor, acordul gramatical, ordinea cuvintelor, conjugarea verbelor, folosirea cratimei și multe altele. Chiar dacă acestea sunt foarte bine explicate, există totuși cazuri în care apar unele confuzii.

În acest articol vom veți afla cum se folosesc corect formele „ai” sau „a-i”. Ei bine, „ai”, se scrie legat în mai multe situații, dar și cu cratimă, atunci când este cazul. Așadar, haideți să aflăm împreună cum diferențiem cele două situații.

„Ai” se scrie legat:

  • când reprezintă conjugarea verbului „a avea” pentru timpul prezent, persoana a II-a singular („tu ai”);
  • când este verb auxiliar ce ajută la formarea timpurilor perfect compus și condițional optativ, persoana a II-a singular („tu ai fugit”, „tu ai ales”,„ tu ai vrea să mergi la munte”, „tu ai vedea dacă ți-ai pune ochelarii”);
  • când ajută la formarea pronumelui posesiv: „ai tăi”, „ai ei”, „ai lor”, „ai voștri” etc.

Iată câteva exemple de propoziții:

  • Tu ai multe povești fabuloase de spus.
  • Tu ai vrut să mergem la munte, însă Andrei nu a fost de acord.
  • Tu ai dori să realizăm proiectul împreună, dar nu am timp.
  • Tu ai fi vrut să facem tema împreună, însă nu am avut timp.
  • Ai noștri sunt plecați în străinătate. Se vor întoarce la vară.

Cum se folosesc corect formele „ai” sau „a-i” – alte cazuri în care scriem „ai” legat

O altă situație în care folosim „ai” este atunci când are rol de interjecție (ex: „Ai! Ce mă doare rana!). De asemenea, „ai” este substantiv comun atunci când facem referire la usturoi – ”Am adăugat ai la piftia de porc”.

Totodată, „ai” este substantiv comun și în cazul în care facem referire la un mamifer arboricol de talie mică (”Am zărit un ai în jungla din Madagascar”).

Când scriem „a-i” cu cratimă

„A-i” se scrie cu cratimă atunci când este format din prepoziția „a” + „i” care vine de la pronumele personal „îi”. Exemplu: ”A-i (a îi) da banii înapoi este decizi corectă”.

Acestea fiind spuse, trebuie să menționăm că ambele forme sunt corecte, însă trebuie să le utilizăm în situația corespunzătoare, după cum ați putut observa.

Curiozități ale limbii române

Acum că ați aflat cum se folosesc corect cele două forme, iată și câteva curiozități ale limbii române. În caz că nu știați, dintre toate limbile latine, doar limba noastră are articolul hotărât „enclitic”, adică atașat la sfârșitul substantivului.

Limba română a intrat în patrimoniul UNESCO cu două cuvinte „dor” și „doină”. Acestea au un înțeles special pentru români și nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă.

Un alt lucru mai puțin știut despre limba română îl reprezintă faptul că, cele mai multe cuvinte din limba noastră încep cu litera „C” (aproximativ 19750 de cuvinte).

Totodată, limba română conține al treilea cel mai lung cuvânt din Europa. Mai precis este vorba despre „PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ”. Acest cuvânt definește o afecțiune a plămânilor.

Vezi și: Programă limba română BAC 2024