Cum se fierbe corect şi rapid fasolea uscată. Ce trebuie să faci după primul clocot
Este un preparat de bază pentru români, savurat de generații întregi. Cu toate că nu este deloc complicat de făcut, pentru a fi sigur că vei pune pe masă pentru familie și musafiri un preparat ca la carte, este nevoie să ții cont de câteva reguli, pași pe care să nu îi omiți niciodată. Află, din rândurile de mai jos, cum se fierbe corect și rapid fasolea uscată.
Cum se fierbe corect şi rapid fasolea uscată
Câțiva pași deloc complicați sunt, de fapt, cheia unui preparat ca la carte. Fasolea este unul dintre alimentele cu numeroase beneficii pentru sănătatea organismului uman. Pentru a ne putea bucura de toate efectele sale pozitive, trebuie însă să ținem cont de câteva reguli în momentul în care o preparăm.
Pentru că reprezintă o sursă importantă de magneziu, potasiu, cupru și molibden – compuși cu un rol important în buna funcționare a sistemului nervos, fasolea ar trebui să se regăsească în meniul nostru cel puțin o dată pe săptămână.
Înainte de a o prepara, fasolea boabe trebuie lăsată la îmnuiat. În funcție de soi sau de perioada de timp ce a trecut de când a fost recoltată, hidratarea boabelor poate dura patru, opt, chiar 12 ore. Pentru a scurta intervalul, se pot pune în apă caldă, după ce au fost spălate de două ori înainte. Dacă vom dizolva și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în apă, vor fi gata în trei sau patru ore.
Te-ar putea interesa și: Când poți recolta fasolea din grădina ta. Sfaturi importante de îngrijire, ce trebuie să faci
Trucuri și sfaturi
După ce ne asigurăm că boabele de fasole s-au hidratat, se trec printr-un jet de apă rece și se îndepărtează cu grijă cojile. Acestea ar trebui să se desprindă singure, fără prea mare efort.
Se pune apoi fasolea la fiert și se lasă să stea în apa clocotindă nu mai mult de cinci minute. După acest interval, se oprește focul, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la înmuiat, din nou, de data asta, pentru o jumătate de oră.
După ce trec cele 30 de minute, se aruncă prima apă în care au fiert și se reumple oala cu apă caldă.
Urmează a doua rundă de fierbere, în care boabele de fasole se lasă în apa care dă în clocot în jur de zece minute, apoi se schimbă iar apa.
Dacă vrei să îi dai o aromă aparte, în ultima apă în care fierb boabele poți pune și un morcov, câteva felii de țelină și ceapă.
Te-ar putea interesa și: Ce să nu plantezi niciodată lângă fasole în curtea ta. Recolta va suferi, detaliul de care sigur nu știai