Cum se fierb sarmalele corect, de fapt. Greșeala pe care toate gospodinele o fac

de: Năstase Mirabela
24 12. 2020

O vorbă din popor spune că o femeie este cu adevărat gospodină după ce i-au ieșit sarmalele cum trebuie. Vă oferim, în cele ce urmează, cele mai bune trucuri pentru a prepara sarmalele.

Cum se fierb sarmalele corect, de fapt

În primul rând, trebuie să folosești amestec de carne, iar cei care gătesc sărmăluțe spun că cel mai bun amestec este cel de carne de vită cu cea de porc. Dar există însă zone din țară în care se folosește carne de oaie amestecată cu carne de pasăre. ”Mulţi români folosesc doar carne de porc, însă eu recomand o combinaţie între carnea de porc şi vită. Porcul este mai gras, iar vita mai slabă şi se completează foarte bine. Pentru o aromă deosebită atunci când puneţi la fiert sarmalele puteţi aşeza printre ele bucăţi de costiţă sar carne puţin mai grasă, gen ceafă de porc. La fiert grăsimea de pe aceastea se va scruge peste sarmale şi va da un gust foarte bun afumat“, a spus bucătarul Marian Codrin pentru adevarul.ro.

În al doilea rând, trebuie să țineți de cont și de ingredientele care se adaugă. Se pot adăuga cartofi rași pe răzătoarea mică și storși de zeamă, pentru a transforma mâncarea într-una mai ușoară pentru stomac. ”Eu aleg varianta clasică doar cu orez şi ceapă. Nu trebuie pus însă prea mult orez deoarece sarmalele vor putea avea aspect de terciuit. De exemplu la 1 kilogram de carne se pune o ceşcuţă mică de orez spălat în prealabil de două-trei ori înainte de a fi amestecat cu carnea. Ceapa se căleşte înainte de a se amesteca în compoziţie tot pentru un gust mai bun. Nu o prăjiţi prea tare, doar puţin până devine transparentă şi se înmoaie. Puteţi adăuga sare, piper, puţin mărar şi şi cimbru în compoziţie. Eu folosesc doar aceste condimente“, a mai spus bucătarul.

La ce să fie atente gospodinele

Apoi, se adaugă și ou, ca să se lege compoziția. Dar înainte de a se adăuga, aceste se bate puțin, pentru ca albușul să nu rămână întreg. De asemenea, orezul și ceapa în compoziția de sarmale. Nu se adaugă foarte mult orez sau multă ceapă, pentru ca gustul final să nu fie predominant de ceapă. Cel mai bine este să se pună ceapa la prăjit în ulei până când aceasta devine transparentă, iar apoi se adaugă puțină apă și se lasă puțin la fiert. Se poate adăuga apoi orezul, dar acesta nu trebuie să fiarbă alături de ceapa.

Un alt sfat este fierberea sarmalelor. Ele trebuie să fie puse în vase de ceramică, puse la cuptor, sau în vase metalice.

”Când aşezaţi sarmalele în oală puneţi pe fundul vasului foi de varză ca să nu se prindă. Mai puneţi puţină varză tocată şi între rândurile de sarmale pentru ca acestea să rămâne întregi şi să le scoateţi mai uşor când le serviţi. Le puteţi fierbe pe aragaz sau le puteţi face în cuptor. Sarmalele cele mai gustoase sunt cele în oală de lut la cuptor. Vasele din lut păstrează mult mai bine aromele. Când le puneţi fiert turnaţi apă doar cât să le acopere puţin şi spre final puteţi pune şi suc de roşii pentru o culoare mai apetisantă. Gustaţi varza de deasupra din când în când. Dacă este fiartă sunt gata şi sarmalele. În mod normal sarmalele trebuie să fiarbă cam trei ore, dar depinde de varză şi de aceea este bine să gustaţi“, a mai spus specialistul.