Cum se făcea cafeaua în România în urmă cu 100 de ani. Ce se punea în ceaşcă pentru un gust special

de: Ioana Bucur
29 08. 2023

În momentul în care a fost adusă în Europa, nu a fost primită cu brațele deschise, fiind considerată o licoare a păgânilor. Cu timpul, a ajuns să fie savurată de oameni din toate colțurile continentului, devenind un mic răsfăț ce nu lipsește din viața de zi cu zi. Află, din rândurile de mai jos, cum se făcea cafeaua în România în urmă cu 100 de ani. Ce se punea în ceaşcă pentru un gust special.

Cum se făcea cafeaua în România în urmă cu 100 de ani

De la păstorul etiopian care a observat că ale sale capre erau pline de energie după ce mâncau boabele misteriose, până la băutura cu care cei mai mulți oameni din multe colțuri ale lumii își încep ziua, cafeaua are o istorie fascinantă.

Astăzi, este un element nelipsit al vieții de zi cu zi. Este primul răsftăț al dimineții, cel care ne ajută să simțit că ne-am trezit cu adevărat și suntem pregătiți să înfruntăm sarcinile zilei. O găsim la orice pas, este consumată acasă, la locul de muncă, în mașină, în metrou, la restaurante, baruri, localuri, în benzinării, iar lista poate continua.

Arabii au fost primii care au savurat cea dintâi ceașcă de cafea. Se întâmpla undeva la sfârșitul secolului al XI-lea. În țara noastră, prima cafenea s-a deschis în București, în jurul anului 1667, în zona în care în prezent se află Banca Naţională a României. La începutul secolului XX, în Capitală ajunseseră să funcționeze în jur de 140 de astfel de localuri.

Te-ar putea interesa și: Din ce sunt făcute capsulele de cafea. Detaliul periculos care ar trebui să te pună pe gânduri

Foto: Pixabay

Ingredientul care se adăuga pentru a-i da un gust special

Acum o sută de ani, românii se mândreau cu o rețetă proprie, cu totul inedită. Cafeaua românească se numea marghilomana. Era celebră după Primul Război Mondial, primindu-și denumirea de la Alexandru Marghiloman, un renumit om politic al vremii.

Legenda spune că politicianul era mare iubitor al acestei băuturi. A cerut să i se aducă o ceașcă, în timpul unei sesiuni de vănătoare. În condițiile în care valetul său nu avea apă, a găsit o soluție surprinzătoare, preparând cafea cu coniac.

De atunci, coniacul a fost, o bună perioadă de timp, ingredient nelipsit din cafeaua consumată de aristocrați.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă dacă pui sare în cafea. Trucul la care nu te-ai fi gândit niciodată