Cum se face muhlamaua, mămăliga care face furori în întreaga lume. E cremoasă şi are un ingredient special
Este cunoscută sub denumirea de muhlama, mihlama sau kuymak. Acest tip de mămăligă, cu origini în Turcia, face furori în întreaga lume. Preparatul este foarte cremos, datorită unui ingredient special folosit de bucătari în procesul de gătire. Află în rândurile de mai jos care este secretul.
Secretul mămăligii turcești
Mămăliga turcească este unul dintre cele mai apreciate preparate din regiunea Mării Negre. Gătită cu făină de porumb măcinată grosier, mâncarea are textură foarte cremoasă și este pur și simplu gustoasă. Pentru a imita aceeași aromă, poți prăji făina de porumb înainte de a o folosi ca ingredient.
Nu acesta este, însă, secretul mămăligii turcești sau a muhlamalei, așa cum mai este cunoscută. Aroma și textura perfecte a acestui preparat au de-a face cu un ingredient special. În Turcia, această mămăligă se pregătește cu un fel de brânză ce seamănă cu mozzarella: tel peyniri.
Brânzeturile sunt nelipsite ca ingredient, când vine vorba despre prepararea muhlamalei. Și cele învechite, dar și cele locale din regiunea Mării Negre, sunt folosite cu încredere de bucătari. Aceste brânzeturi sunt făcute din lapte nepasteurizat.
Când laptele se transformă în brânză, se pune în recipiente și se stropește cu apă clocotită. Se lasă apoi la odihnit până când apa se răcește complet. Brânza este apoi scoasă din apă și feliată. Uneori se adaugă sare, iar brânza este înghețată pentru o utilizare ulterioară.
Rețetă simplă de muhlama
Muhlamaua nu este dificil de gătit. O poți prepara chiar în bucătăria ta, ținând cont de câteva indicații. Playtech Știri îți prezintă în continuare o rețetă de mămăligă turcească simplă, pentru patru persoane.
Ingrediente:
- 60 grame mălai
- 350 grame cașcaval ras
- 50 grame unt
- 1/2 linguriță sare
- 250 mililitri apă/lapte fierbinte.
Mod de preparare:
- Se pune apa/laptele la încălzit într-un vas de bucătărie cu pereți groși.
- Se adaugă mălaiul și sarea în apa/laptele încălzit.
- Se amestecă foarte bine compoziția cu o lingură de lemn până începe să se îngroașe.
- Se adaugă brânză rasă și se amestecă până când aceasta se topește.
- Se adaugă untul și se lasă mâncarea pe foc până când acesta se topește.
Muhlamaua este gata. Pentru a ieși perfect, trebuie să ai grijă să nu te grăbești. Nu se gătește niciodată contra timp, ci cu răbdare. Ingredientele trebuie amestecate pe rând și lăsate să se topească încet, până preparatul devine gumos. Mămăliga turcească se servește caldă și neapărat în formă proaspătă.