Cum se face bulionul din gogoșari. Trucul celor mai iscusite gospodine
A venit din nou perioada din an în care gospodinele se pregătesc de iarnă. Murături, zacuscă, bulion și multe alte bunătăți sunt preparate luna aceasta. Cum se face bulionul din gogoșari și care este secretul pentru un gust deosebit, aflați în rândurile următoare.
Cum se face bulionul din gogoșari
Gospodinele pregătesc din timp toate bunătățile, iar din cămară nu trebuie să lipsească bulionul din gogoșari. Este delicios, foarte benefici pentru sănătate și ușor de preparat. Veți avea nevoie de foarte puțin ingrediente:
- 3 kg ardei kapia sau gogoșari
- 3 lingurițe de sare neiodată
Mod de preparare
Pentru început, trebuie să ne asigurăm ca borcanele și capacele pe care le vom folosi sunt sterilizate corespunzător. Mai apoi, curățăm ardeii de cotoare, nervuri și semințe, după care îi vom tăia în bucăți mai mici, iar la sfârșit îi spălăm foarte bine sub un jet de apă.
Ardeii îi trecem prin mașina de tocat sau puteți să îi pasați la robot, după preferințe. Punem ardeii pasați într-o oală adâncă, însă cu gura largă și adăugăm peste sarea neiodată.
Dacă folosiți mai puțini ardei, este bine de știut că veți avea nevoie de circa o linguriță cu vârf de sare la 1 kg de ardei cântăriți după ce au fost tăiați. Ardeii în fierbem la foc iute și amestecăm din când în când. Atunci când pasta se îngroașă, trebuie să amestecați încontinuu.
Lăsăm totul la fiert până când pasta se îngroașă, iar volumul ardeilor se reduce la jumătate, apoi turnați pasta de ardei în borcane și înfiletați capacele. Borcanele se lasă în beci, în cămară sau într-un loc răcoros, acoperite cu pături.
Citește și: Ce condimente se pun la bulion? Ingredientele care îi dau un gust mai bun, iese delicios așa
Sfaturi pentru a prepara cel mai bun bulion din gogoșari
Nu este deloc greu să preparați un bulion din gogoșari gustos. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei alte rețete, trebuie să urmați câțiva pași simpli, astfel încât să obțineți rezultatul dorit.
- Folosiți borcane și capace sterilizate
În primul rând, este foarte important ca borcanele și capacele pe care le folosiți să fie sterilizate foarte bine. În cazul în care nu respectați această regulă, riscați ca pasta de ardei să fermenteze.
- Nu umpleți oala până sus
Este indicat să folosiți o oală cu gură largă, dar și adâncă. Oala ar trebui să asigure o suprafață mare de evaporare. De asemenea, nivelul ardeilor ar trebui să fie până la jumătatea oalei.
- Pasați ardeii foarte bine
Ardeii trebuie mereu pasați foarte bine. Îi puteți trece prin mașina de tocat sau îi puteți pasa la robot, cum am precizat și mai sus. Dacă doriți o textură mai fină, puteți pasa pasta după ce a fiert cu un mixer de mână.
Citește și: Pontul Ginei Bradea pentru cel mai bun bulion de roșii. E păstrat la țară, din generații în generații
- Depozitarea bulionului
De cele mai mult ori, odată ce sunt gata, borcanele trebuie să fie depozitate într-un loc răcoros și întunecat. Indicat este să le lăsați într-un beci, acoperite cu o pătură. Însă, dacă stați la bloc și nu aveți beci, puteți steriliza suplimentar borcanele prin fierbere într-o oală cu apă timp de 10 minute după ce a dat în clocot.