Cum se fac celebrele pârjoale moldovenești. Ține cont de asta și rețeta iese perfect
Cu muștar, salată, lângă piure sau cu puțin sos, pârjoalele moldovenești din carne de porc, cu exterior crocant și interior moale și suculent pot cuceri până și cele mai rafinate gusturi. Deși întâlnim acest deliciu în mai multe variante peste tot în lume, clar preparatul gătit în stil românesc iese în evidență.
Rețetă de pârjoale moldovenești
Pârjoalele se prepară în special în Moldova, unde sunt gătite din carne, în general de porc, sau în amestec cu oaie, vită și rareori pasăre, combinată cu ouă, pâine uscată, usturoi, ierburi aromatice și mirodenii. După ce compoziția este bine omogenizată, se formează niște cocoloașe sau bulgări care se dau prin făină și se prăjesc strașnic în ulei încins. În Albania se numesc ”qofte të fërguara” și au în compoziție și brânză feta.
În Germania sunt ”Hackbällchen” și au în plus ceva picant, iar în Rusia se numesc ”frikadelki”, dar rețeta este similară cu cea a nemților. Și în Spania regăsim pârjoale, sub numele de ”albondingas”, fiind preluate din bucătăria arabă. În Grecia se numesc ”keftedes” și au în compoziție un ingredient deosebit: frunze de mentă. În Olanda li se spune ”gehaktbal” și sunt servite alături de cartofi sau cu alte legume fierte. De asemenea, această mâncare a fost cea mai populară în această țară de-a lungul istoriei.
În China se fac din carne de porc, dar se coc în aburi, se fierb și se consumă alături de sos de soia. În Filipine li se spune ”mga bola-bola” și se consumă în supe de tăiței din orez, în Japonia se mănâncă precum hamburgerii, iar în Turcia există cam 80 de modalități de a le prepara, poporul turc fiind un împătimit al cărnii tocate și având multe variante de a o prepara. În Brazilia se numesc ”almôndegas” și se consumă cu spaghete, în Chile se prepară cu pesmet, iar în Republica Dominicană cu legume.
Ingrediente
- 1 kg carne tocată de vită
- 2 cepe mari
- 50 g pesmet
- 3 ouă
- 250 ml ulei
- 1 cartof
- 1 morcov
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Taie ceapa în două și da-o pe răzătoare. Procedează la fel și cu morcovul și cartoful. Amestecă baza mâncării – carnea – cu legumele și pesmetul. După ce amestecul este unul omogen și ingredientele s-au contopit bine unele cu celelalte, adaugă ouăle, sarea și piperul. Amestecă aluatul din carne cu mâinile timp de 10 minute. Unge-ți mâinile cu un strop de ulei și ia în palme un bulgăre de compoziție, apoi formează chifteaua.
Pune-le la prăjit și lasă-le să se coacă bine pe toate părțile. Pentru asta e nevoie și de un capac pe care să îl pui deasupra cratiței. După ce le-ai lăsat să se facă bine pe o parte, ridică-l și prăjește-le și pe celalată parte. Această operațiune va păstra pârjoalele moi la mijloc. Scoate chiftelele pe o farfurie acoperită cu un șervețel de bucătărie, pentru a-și lăsa excesul de ulei.