Cum se fac celebrele chifteluțe de la Ikea. Rețeta a ajuns pe net

de: Ana Chivu
12 05. 2022

Milioane de oameni mănâncă anual chifteluțele speciale de la Ikea. Unii admiratori recunosc faptul că parcurg distanțe chiar lungi și pentru a ajunge la unul din restaurantele lanțului. Poate nu mulți știu, dar rețeta acestora a fost creată în anul 1985, fiind o soluție în momentul în care localul în cauză nu funcționa așa cum și-ar fi dorit patronii. Află că gramajele și ingredientele pentru ele au fost publicate. Cum poți să le faci la tine acasă?

Rețetă pentru chiftele de la Ikea: cum să le faci la tine acasă?

Oameni de peste tot din lume adoră să mănânce la restaurantele Ikea. Mulți din cei care au gustat mâncarea de acolo susțin că preparatele le aduc aminte de acasă și de copilărie, dar și că vin cu ceva special.

Chifteluțele care sunt vândute și acum au o rețetă specială creată ca o soluție pentru o provocare dificilă din 1985, moment în care localul nu mergea bine.

„În acea perioadă, oaspeții din restaurantele noastre nu erau serviți într-un mod constant și rapid, iar calitatea nu era mereu bună,” explică Severin Sjöstedt, maestru bucătar suedez. „Era o problemă serioasă pentru că, așa cum a spus Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA: ‘Este dificil să faci afaceri cu stomacul gol”.

  • Ingrediente

500 gr carne tocată (amestec vită/porc)
250 ml lapte
75 g pesmet
1 ou
1 ceapă
sare
piper
condimente după gust

Mod de preparare

Toacă ceapa mărunt și călește-o în puțin unt, fără să o arzi. Înmoaie pesmetul în lapte și amestecă în timpul acesta carnea tocată cu ceapa, oul, laptele, pesmetul și condimentele.

Adaugă puțină apă dacă este nevoie ca întreaga compoziție să aibă o textură de pastă. Modelează chifteluțele în bile mici și apoi rumenește-le într-o tigaie într-o cantitate suficientă de unt topit.

Întoarce-le cu grijă de pe o parte pe alta și lasă-le maximum 2 minute să se odihnească înainte de a te bucura de ele. Sunt perfecte de servit cu piure simplu de cartofi, cartofi fierți țărănești sau doar cu un sos special de merișoare ori clasicul sos de roșii.

Dacă vrei să renunți la carnea din rețetă, înlocuiește-o cu dovlecei și cartofi dați pe răzătoare. Nu este indicat să exagerezi cu condimentele pentru că nu vei mai simți astfel aromele ingredientelor de bază: carnea sau legumele alese.

Există mulți oameni care adoră să le combine cu paste lungi și să le pună pe deasupra sosul de roșii. Cel mai bine este să faci unul în casă, din roșii proaspete.