Cum se fac cele mai pufoase clătite americane. Ingredientul secret din rețetă

de: Năstase Mirabela
19 11. 2020

Clătitele americane au devenit cunoscute prin prisma filmelor de la Hollywood, în care personajele le mănâncă la micul dejun, dar și pentru că tot mai multe persoane le-au încercat și au rămas impresionate de gustul lor. Și nu doar că ele sunt delicioase, ci sunt și foarte simplu de preparat.

Cum se fac cele mai pufoase clătite americane

Într-un bol mare trebuie să amesteci 200 grame de făină care crește singură cu o linguriță de praf de copt și un praf de sare. Se bate apoi oul cu 300 de ml de lapte, se face o gaură în centrul ingredientelor uscate și se adaugă laptele cu ou amestecând încontinuu, ca să obții un aluat cremos.

Apoi, adaugă untul topit și bate compoziția cu telul și mixerul. Se pune o jumătate din cantitatea de afine în compoziție, amestecând cu grijă ca să nu se sfărâme. Apoi, se pune în tigaie câte o lingură mare, plină de aluat pentru fiecare clătită, astfel încât să poți obține clătite cu diametrul diametrul de 7.5 cm. Fă câte 3-4 clătite odată, ori câte îți încap în tigaie. Trebuie să lași la prăjit timp de 3 minute la foc mediu până apar mici bule, iar apoi să le întorci și să le mai lași la prăjit încă 2-3 minute, până se rumenesc. Apoi, trebuie să le acoperi cu prosoape de hârtie pentru a le menține calde cât timp faci restul aluatului. Servește-le cu sirop de afine.

Beneficiile afinelor

Afinele sunt sărace în calorii și în grăsimi, dar abundă în substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului. Astfel că 100 de grame de afine proaspete au: 57 de calorii, 84% apă, 0,7 grame de proteine, 14.5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, 2.4 grame de fibre, 0.3 grame de grăsimi.

Afinele reduc riscul bolilor cardiovasculare. Bolilele cardiovasculare sunt printre cele mai comune afecțiuni. De altfel, un studiu efectuat în cadrul Universității de Stat Oklahoma din Stillwater, Oklahoma, indică faptul că există o legătură strânsă între fructele care conțin flavonoide, precum afinele, și menținerea sănătății inimii.

Afinele cresc capacitatea de memorare și învățare. Stresul oxidativ poate să accelereze procesul de îmbătrânire al creierului, afectând toate funcțiile sale. Conform unui studiu realizat pe animale în cadrul Universității Tufts din Boston, Massachusetts (SUA), antioxidanții din afine împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului. Și așa are loc creșterea capacității de învățare și memorare.

Afinele țin sub control nivelul zahărului din sânge. Ele conțin o cantitate moderată de fructoză, respectiv 148 de grame afine conțin doar 15 grame de zahăr. Afinele nu au însă efecte negative asupra glucozei întrucât sunt o sursă excelentă de compuși bioactivi.